Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Specijalna baklava mog sina

Specijalna baklava mog sina

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
258571k
Specijalna baklava mog sina
Fotografije: Velichka Shtarbanova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
15
"Blago onoj majci čiji sin pravi ovako ukusnu, specijalnu baklavu"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • maslac - 200 g, visokog kvaliteta
  • za nadev
  • orasi - 250 g
  • prezle - 100 g
  • suvo grožđe - 100 g
  • cimet - 1 kesice
  • kora od pomorandže - sitno izrendana, 1 komad
  • kora od limuna - od 1/2 malog limuna, sitno izrendana
  • za sirup
  • šećer - 700 h
  • voda - 700 g /može i malo više/
  • limunska kiselina - prstohvat
  • vanila - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo priremite nadev. Orahe sameljite krupnije u multipraktiku. Pomešajte sa prezlama, suvim grožđem, cimetom i sitno izrendanom korom pomorandže i limuna.

Kravlji maslac rastopite na tihoj vatri.

Uzmite jednu koru za pitu, dobro namažite rastopljenim maslacem i pospite nadevom od oraha. Odozgo ponovo stavite koru preko prve. Uz pomoć duge igle za pletenje počnite da uvijate rolat. Umzite dva kraja rolata i sakupijte ka sredini, dobija se rolat-harmonika. Pažljivo izvadite iglu. Tako radite dok ne potrošite kore.

U pleh srednje veličine stavite prvi, a nakon toga ređajte i druge rolate.

Prelijte kravljim maslacem i pecite baklavu u ugrejanoj rerni dok ne porumeni.

Dok je baklava u rerni, pripremite šećerni preliv. U šerpu stavite šećer i vodu. Kad provri dodajte limunsku kiselinu i vanilu. Ostavite da se malo ohladi.

Izvadite baklavu iz rerne i čim se ohladi prelijte je sirupom.

Dva sat nakon toga, kad se baklava potpuno ohladi, uvijte je u alumnijumsku ili streč foliju i ostavite je da stoji do Božića!

Napomena: Ovaj recept je moj stariji sin naučio kad je imao 15 godina, kad je počeo da radi u jednoj poslastičarnici. Njegov šef mu je pokazo kako se pravi ova neverovatna baklava i on je godinama tradicionalno pravi za Božić i Novu godinu. U principu se pravi bar 15 dana pre Božića, zato što - što više stoji, ukusnija je!

Slikaću parče ove baklave i pokazaću je na Božić. Do tada zaboravljam na nju! :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: