Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Brza i izuzetno ukusna novogodišnja torta

Brza i izuzetno ukusna novogodišnja torta

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9902914k318
Brza i izuzetno ukusna novogodišnja torta
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
13/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Novogodišnja magija vam dozvoljava da jedete koliko god želite od ove torte i da vam se uopšte ne lepe kilogrami"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 2 šolje
  • sveže mleko - 1 šolja
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kakao - 3 supene kašike
  • brašno - 3 šolja
  • preliv za koru
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 1 šolja
  • konjak - 1 supena kašika
  • vanilin šećer - 1 komad
  • za fil
  • pavlaka - 250 ml
  • kisela pavlaka - 200 g
  • kiselo mleko - 300 g, gusto
  • šećer - 1 šolja
  • šljive - 200 g, suve
  • tamna čokoladna‚glazura
  • čokolada - 100 g, crna
  • tečna pavlaka - 50 ml
  • bela čokoladna glazura
  • čokolada - 100 g, bela
  • tečna pavlaka - 50 ml
  • orasi - mleveni, za posipanje sa strane
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa šljivama, operite ih i prelijte vrelom vodom. Kad omekšaju, procedite i isecite ih na komade. Stavite ih na parče ubrusa da se ocede.

Za fil pomešajte kiselo mleko sa kiselom pavlakom i šećerom, promešajte dobro. Mikserom umutite pavlaku na mekan krem, u etapama u nju dodajte kiselu pavlaku, pomešanu sa kiselim mlekom i mutite - treba da dobijete gust i mekan krem.

Za koru odvojite belanca od žumanaca, umutite belanca sa šećerom na krem, dodajte žumanca, sveže mleko, vanilin šećer i kakao, mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

Dodajte prosejano brašno, prethodno pomešano sa praškom za pecivo u etapama, uz neprestano mešanje spatulom, dok ne dobijete glatku smesu.

Namažite pleh, prečnika 28 cm maslacem, sipajte smesu i stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne bude gotovo, proverite drvenim štapićem. Izvadite pleh i ostavite ga 10 minuta da se ohladi.

Izvadite koru iz pleha i isecite na dva jednaka dela po horizontali, ostavite da se ohladi.

Za to vreme pripremite sirup od kora (sad već dve). U metalnoj posudi rastopite šećer na karamel, dodajte vodu i kad provri dodajte konjak, nakon 2-3 minuta kuvanja dodajte vanilin šećer, skinite sa vatre.

Počnite sa sastavljanjem torte, stavite jedan deo kore u poslužavnik i prelijte polovinom sirupa. Podelite krem na tri dela, stavite jedan deo fila i ravnomerno rasporedite, poređajte komade šljiva odozgo i nakon toga drugi deo fila, poravnajte.

Stavite drugi deo kore i prelijte preostalim sirupom, odozo i sa strane torte rasporedite treći i poslednji deo fila, dobro poravnajte tortu.

Pripremite čokoladne glazure tako što u metalnu posudu sipate pavlaku i izlomite tamnu čokoladu na komade, ugrejte dok se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte tortu odozgo i poravnajte, na isti način rastopite belu čokoladu.

Kašikom stavite krugove od bele glazure tu i tamo, preko tamne, i čačkalicom za zube prođite nekoliko puta kroz bele čokoladne lopte da od njih napravite pahuljice. Sa strane tortu mlevenim orasima.

Izuzetno ukusna i aromatična torta za novogodišnju noć!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: