Način pripreme
Počnite sa šljivama, operite ih i prelijte vrelom vodom. Kad omekšaju, procedite i isecite ih na komade. Stavite ih na parče ubrusa da se ocede.
Za fil pomešajte kiselo mleko sa kiselom pavlakom i šećerom, promešajte dobro. Mikserom umutite pavlaku na mekan krem, u etapama u nju dodajte kiselu pavlaku, pomešanu sa kiselim mlekom i mutite - treba da dobijete gust i mekan krem.
Za koru odvojite belanca od žumanaca, umutite belanca sa šećerom na krem, dodajte žumanca, sveže mleko, vanilin šećer i kakao, mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Dodajte prosejano brašno, prethodno pomešano sa praškom za pecivo u etapama, uz neprestano mešanje spatulom, dok ne dobijete glatku smesu.
Namažite pleh, prečnika 28 cm maslacem, sipajte smesu i stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne bude gotovo, proverite drvenim štapićem. Izvadite pleh i ostavite ga 10 minuta da se ohladi.
Izvadite koru iz pleha i isecite na dva jednaka dela po horizontali, ostavite da se ohladi.
Za to vreme pripremite sirup od kora (sad već dve). U metalnoj posudi rastopite šećer na karamel, dodajte vodu i kad provri dodajte konjak, nakon 2-3 minuta kuvanja dodajte vanilin šećer, skinite sa vatre.
Počnite sa sastavljanjem torte, stavite jedan deo kore u poslužavnik i prelijte polovinom sirupa. Podelite krem na tri dela, stavite jedan deo fila i ravnomerno rasporedite, poređajte komade šljiva odozgo i nakon toga drugi deo fila, poravnajte.
Stavite drugi deo kore i prelijte preostalim sirupom, odozo i sa strane torte rasporedite treći i poslednji deo fila, dobro poravnajte tortu.
Pripremite čokoladne glazure tako što u metalnu posudu sipate pavlaku i izlomite tamnu čokoladu na komade, ugrejte dok se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte tortu odozgo i poravnajte, na isti način rastopite belu čokoladu.
Kašikom stavite krugove od bele glazure tu i tamo, preko tamne, i čačkalicom za zube prođite nekoliko puta kroz bele čokoladne lopte da od njih napravite pahuljice. Sa strane tortu mlevenim orasima.
Izuzetno ukusna i aromatična torta za novogodišnju noć!