Način pripreme
Očistite, oljuštite i operite krompir. On ne treba da ima crne tačke ili ljusku, zato ga dobro očistite.
Isecite ga na četvrtine i stavite u ekspres lonac sa malo soli. Kuvajte krompir 10 minuta, izbacite pritisak iz lonca, pažljivo ga otvorite i ocedite krompir.
Ugrejte sveže mleko, a maslac je dobro da bude na sobnoj temperaturi. Stavite u posudu topao krompir, dodajte maslac, so, biber i šećer.
Uključite mikser i počnite da mutite krompir, postepeno sipajte sveže mleko. Količina mleka je odokativna, u zavisnosti od sorte krompira, oni upijaju različitu količinu mleka, zato sipajte mleko dok ne dobijete željenu gustinu pirea.
Mutite mikserom oko 15 minuta dok ne dobijete gladak i mekan pire bez grudvica od krompira. Pire servirajte toplo i po želji ga pospite sa malo bibera.