Parfe sa jagodama

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Parfe sa jagodama
Fotografije: Sia Ribagina
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
8
"Kao svaki izuzetan kuvar, Sija ima talenat da detaljno i lepo objašnjava, tako da i najkomplikovaniji recept izgleda kao dečija igra. Ne verujete?"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • keks - 300 g, čajni
  • orasi - 1/2 šolje, mleveni
  • maslac - 125 g, kravlji, rastopljen
  • med - 2 supene kašike
  • kakao - 1 supena kašika
  • za beli sloj
  • kisela pavlaka - 400 g
  • kiselo mleko - 400 g, ceđeno
  • šećer u prahu - 5 supenih kašika
  • šećer u prahu - 5 supenih kašika
  • želatin - 20 g
  • vanila - 1 kesica
  • kokosovo brašno - 20 g
  • za sloj od jagoda
  • voda - 200 ml
  • jagode - 800 g
  • šećer - 150 g
  • želain - 20 g
  • za ukras
  • jagode
  • kokosovo brašno
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite koru od keksa tako što izmrvite keks ili ga sameljete u blenderu.

Dodajte maslac, med, kakao i orahe. Ako koristite keks sa kakaom, nemojte stavljati kakao.

Mešajte sve sastojke dok ne dobijete loptu od testa, ako vam se čini da je previše suva, dodajte nekoliko kapljica hladne vode.

Uzmite kalup za tortu sa ivicama koje se otvaraju. Moj je bio prečnika 28 cm, ali se ispostavilo da je veliki, zato vam preporučujem da koristite prečnika 24 cm.

Dobijeno testo rasporedite na dno kalupa kao koru i stavite u frižider da se stegne 20 minuta.

Napravite mlečnu smesu za parfe tako što pomešate ceđeno mleko, pavlaku, kokosovo brašno i šećer.

Želatin rastvorite u malo hladne vode i ostavite da nabubri 10 minuta, nakon toga ga ugrejte na pari ili u mikrotalasnoj, koliko da se rastopi, ostavite ga da se ohladi i stavite u mlečnu smesu.

Promešajte sve dok ne dobijete homogenu smesu.

Izvadie kalup iz frižidera i sipajte dobijenu mlečnu smesu. Poravnajte tako da osnova bude ravna i vratite u frižider. Sačekajte bar 2 sata da se želira smesa.

Za to vreme napravite smesu od jagoda tako što u kaserolu ili šerpu sipate vodu i stavite na ringlu. Kad provri stavite šećer, vanilu i sitno isečene jagode. Promešajte i kuvajte dok se ne zgusne.

Rastvorite želatin za jagode ponovo u hladnoj vodi, sačekajte da nabubri i stavite ga u toplu smesu. Od toplote će se rastopiti. Promešajte i skinite sa vatre.

Ostavite da se ohladi. Izvadite kalup iz frižidera, uverite se da se mlečna smesa dobro želirala, kad je pipnete treba čvrsto da stoji i kad je protresete, da se trese kao žele.

Ako nije dovoljno stegnata, ponovo je vratite u frižider. U protivnom slučaju, prilikom sipanja smese od jagoda, bela kora će se pokvariti, kod mene se to desilo na nekoliko mesta jer sam žurila.

Sipajte smesu od jagoda preko kore i ponovo poravnajte. Sada stavite parfe da se stegne bar 6 sati u frižideru ili 2 sata u zamrzivaču.

Na kraju po želji ukrasite jagodama i kokosovim brašnom, skinite kalup pažljivo, pre toga nožem prođite po ivicama da se odlepe i isecite na komade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: