Način pripreme
Rastvaramo kvasac, šećer i malo brašna u mlakom mleku i ostavljamo da nadođe 3-5 minuta.
Dodajemo jaja, ulje, kiselo mleko i so u prosejano brašno, 1 žumance ostavljamo za premazivanje pogače.
Dodajemo brašno dok ne dobijemo meko testo koje se lepi. Ostavljamo 20-30 minuta da testo stoji. Nakon toga odvajamo malu loptu veličine jajeta i stavljamo u sredinu pleha.
Drugi deo delimo na dva dla, svaku loptu razvučemo na tanku koru debljine 0.5 cm, posipamo rendanim kačkavaljem i namažemo rastopljenim masalcem.
Koru uvijamo, a dve ivice uvijamo u različitim pravcima.
Svaku uvijenu koru uvijamo oko lopte u sredini pleha.
Poređanu uvijenu pogaču ostavljamo da nadođe 15-20 minuta na sobnoj temperaturi, namažemo žumancem i posipamo semenkama /po želji/.
Pogaču sa kačkavaljem pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45-50 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Uvijenu pogaču sa makom i susamom serviramo dok je još topla.
Ako volite penjurlije i pogačice, dopašće vam se i ova pogača.