Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Uvijena pogača sa makom i susamom

Uvijena pogača sa makom i susamom

GALYa DUMANOVAGALYa DUMANOVA
Šef kuhinje
12730304
Uvijena pogača sa makom i susamom
Fotografije: GALYa DUMANOVA
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
7
"Ukusna pogača za doručak ili za put. Kad god je budete jeli, nećete pogrešiti."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 3 supene kašike
  • kiselo mleko - 1/3 šolje
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • masalc - 30 g
  • kvasac - 1 kockica, 42 g
  • brašno - 700 g
  • kačkavalj - 200 g
  • maslac - 50 g
  • susam - 1 supena kašika
  • seme maka - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvaramo kvasac, šećer i malo brašna u mlakom mleku i ostavljamo da nadođe 3-5 minuta.

Dodajemo jaja, ulje, kiselo mleko i so u prosejano brašno, 1 žumance ostavljamo za premazivanje pogače.

Dodajemo brašno dok ne dobijemo meko testo koje se lepi. Ostavljamo 20-30 minuta da testo stoji. Nakon toga odvajamo malu loptu veličine jajeta i stavljamo u sredinu pleha.

Drugi deo delimo na dva dla, svaku loptu razvučemo na tanku koru debljine 0.5 cm, posipamo rendanim kačkavaljem i namažemo rastopljenim masalcem.

Koru uvijamo, a dve ivice uvijamo u različitim pravcima.

Svaku uvijenu koru uvijamo oko lopte u sredini pleha.

Poređanu uvijenu pogaču ostavljamo da nadođe 15-20 minuta na sobnoj temperaturi, namažemo žumancem i posipamo semenkama /po želji/.

Pogaču sa kačkavaljem pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45-50 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Uvijenu pogaču sa makom i susamom serviramo dok je još topla.

Ako volite penjurlije i pogačice, dopašće vam se i ova pogača.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: