Način pripreme
Špargle operite hladnom vodom i očistite, odvojite deo stabla od glavnog dela. Najbolji način je da istovremeno uhvatite osnovu i vrh i da malo savije u pravu prema osnovi - tamo gde se prelomi, to je višak, on se baca.
Drugi nači je da nožem odsečete oko 3 cm od osnove.
Ljuštilicom za povrće oljuštite špargle (od glave ka osnovi) vežite u snop konopcem i stavite u duboku posudu sa hladnom vodom, ugrevajte lagano dok ne provri. Kad pvoda provri u nju dodajte kašičicu soli i 3 supene kašike sirće.
Blanširajte 10 minuta, nakod toga i h izvadite iz vode, nemojte bacati vodu.
U istu vodu stavite filete lososa. Kuvajte oko 5-6 minuta, nakon toga izvadite uz pomoć rešetkaste kašike i kad se ohladi isecite na komade.
Štapnim mikseom ispasirajte špargle sa delom vode koju ste prethodno sačuvali.
U dubokom tiganju kratko propržite maslac sa brašnom uz neprestano mešanje. Postepeno, nemojte prestajati da mešate, dodajte mleko, pavlaku za kuvanje i pire od špargli. Smanjite ringlu i ostavite supu da se krčka desetak minuta. Ako je porebno razredite odvojenom vodom.
Začinite solju, biberom, prstohvatom soli i sokom od limuna. Dodajte losos, isečen na komade.
Pre serviranja u svaku porciju dodajte nekoliko kapljica soja sosa i lagano promešajte.
Supu ukrasite listićima sveže mirođije.
Bon apeti!