Način pripreme
Ovaj recept je na principu meksičkog čilija, koji je veoma pikantan i mnogo aromatičan. Koristila sam blaže ljute paprike.
Potopimo crveni pasulj prethodne večeri, ujutru ga operemo i stavljamo u hermetičku šepru sa kašičicom šećera da se kuva 30 minuta.
Za to vreme isečemo luk, šargarepu, papriku, beli luk i ljute paprike. Sve to stavljamo da se prži sa malo maslinovog ulja, dok ne dobije zlatnu boju.
Ocedimo pasulj, operemo ga i prebacujemo u glinenu đuvečaru, možemo staviti i u šerpu sa poklopcem. U pasulj sipamo zaprženo povrće, sipamo paradajz, stavljamo alevu papriku, ljutu alevu papriku, paradajz pire , biber, origano i kumin.
Kobasice isečemo na krugove i stavljamo i njih. Ja sam koristila nemaške šunka kobasice, vi možete koristiti koje god volite.
Sipamo bujon tako da sve pokrije. Promešamo, posolimo po ukusu i poklopimo.
Stavljamo u rernu, uključujemo na 180 stepeni 30 minuta, posle smanjujemo na 160 i pečemo 2 i po sata, drugog sata skidamo poklopac da se zapeče bez njega.
Pasulj ostaje na maslacu i voda skoro potpuno ispari. Ako koristite konzervisani crveni pasulj, biće vam lakše, izbegavate kuvanje i trebaće vam 2 komada od po 400 g i u tom slučaju smanjite vreme kuvanja.