Pogača sa kimom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6131512k
Pogača sa kimom
Fotografije: Sia Ribagina
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
8
"Kada praviš ovako ukusne i lepe pogače, ti nisi samo kuvar, nego pravi umetnik"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • so
  • šećer - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika
  • kvasac - 42 g, svež
  • maslac - 100 g, rastopljen
  • jaja - 2 komad
  • sveže mleko - 400 ml
  • žumanca - 1 komad
  • kim - 3 prstohvata
  • susam - 3 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko i u njega izmrvite kvasac i dodajte malo šećera i supenu kašiku brašna. Promešajte i ostavite na toplom da nadođe. Prosejte 800 g brašna i napravite udubljenje, stavite jaja, so, sirće i rastopljeni maslac.

Sve zamesite i dodajte po malo od kvasca, dok se ne upije i dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite na jedan sat na toplom da nadođe. Gotovo testo podelite na četiri dela.

Prvi deo podelite na dva dela, jedan razvijte oklagijom u pravougaonu koru i napravite na oba kraja po dva proreza, koja liče na trakice.

Drugi deo razvucite na pravougaonu koru i uvijte sa duže strane u rolat. Rolat stavite u sredinu kore sa trakicama i prepletite preko nje trakice. Tako oblikovano testo stavite oko ivica namazanog pleha.

Drugi deo podelite na tri dela, svaki deo razvijte na koru prečnika tanjira i stavite jednu na drugu. Isecite testo na krst, nakon toga i u sredini svaki krst tako da se dobij trouglovi. Na svakom trouglu napravite prorez kao za dugme.

Uzmite vrh trougla, okrenite ga ka vama i provucite kroz prorez. Tako uradite sa svima i stavite u sredinu pleha.

Preostali deo isecite na dva dela, razvijte na kore i malim kalupima ili čašicom isecite krugove. Poređajte po 4 kruga jedan na drugog i neka se malo preklapaju, uvijte u rolat i isecite po sredini.

Tako dobijate dva cveta koja liče na ružu. Ove ružice poređajte proizvoljno u pleh. Od isečeka oblikujte loptice i jednu veću ružu za sredinu pogače.

Pokrijte folijom i ostavite da ponovo nadođe 30 minuta. Namažite umućenim žumancem i pospite kimom i susamom. Stavite u rernu na 170 stepeni 40-50 minuta, dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: