Način pripreme
Skuvajte oljušten krompir u posoljenoj vodi. Rešetkastom kašikom ga izvadite ga u posudu sa malom delom vrelog bujona i izgnječie.
Dodajte 50 g maslaca i prstohvat bibera. Postepeno sipajte toplo sveže mleko, dok ne dobijete željenu gustinu, mešajte neprestano.
Pire treba da bude malo gušće. U kalup za kuglof na dno stavite tanko isečenu slaninu, tako da je ima i po ivicama. Ravnomerno sipajte pire.
Preklopite višak slanine i lagano pritisnite. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Za to vreme očistite suvom krpom pečurke, ako su mnogo prljave, oljuštite ih.
Ugrejte malo ulja zajedno sa preotalih 50 g maslaca. Pržite pečurke dok ne dobiju zlatnu boju i začinite ih biberom i solju.
Gotovo zapečeno pire okrenite na tanjir. Pospite peršunom i servirajte sa pečurkama!