Način pripreme
Prethodne noći operite kolenicu i isecite je na male komade. Prelijte ih sokom od kiselih krastavčića, pola tegle, pokrijte posudu i ostavite u frižideru na jednu noć.
Sledećeg dana, ako je ostalo marinade prospite je, pospite meso biberom i solju, pospite sa malo ulja. Isecite jednu glavicu luka i beli luk i pomešajte sa mesom.
Nakon toga pripremite patlidžan: isecite ga na pola po sredini, po dužini, nožem napravite proreze kao romboidnu mrežu u unutrašnjpsti, pazite da ne probijete kožu patlidžana. Posolite obilno i ostavite 30 minuta.
Za to vreme iseckajte drugu glavicu crnog luka, oljuštite šargarepu i isecite je na sitne kockice, očisie i paprike, i isecite ih sitno.
Pažljivo ocedite gorak sok od patlidžana, lagano ga iscedite.
U tiganj sa malo masti, stavite patlidžane, prvo sa unutrašnjim delom na dole i pržite oko 7 minuta. Nakon toga okrenite sa korom na dole 1-2 minuta. Prebacite patlidžan u pleh, kašikom izvadite unutrašnjost patlidžana i ostavite je za nadev.
Za nadev dodajte preostalo ulje u tiganj i pržite meso od kolenice zajedno sa crnim lukom. Postepeno dodajte šargarepu, nakon toga paprike, unutrašnjost patlidžana i na kraju - mariniran čeri paradajz, zajedno sa sokom. Dodajte malo sli, bibera, i kad sok od čeri paradajza ispari, isključite ringlu.
Smesom lepo napunite patlidžane, nadev može biti i kao vrh.
Punjeni patlidžan pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 20-25 minuta.
Gotov patlidžan pospite peršunom i serviraje topao ili hladan - u oba slučaja je izuzetno ukusan!
Prijatno!