Pohovani krem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Pohovani krem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 15
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
42 min.
Porcije
10
"Vadite kecelje i hemijske, zato što danas imamo pravi master klas pripreme deserata"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 2 komada
  • skrob - 6 supenih kašika, priridan, kukuruzni
  • šećer - 6 supenih kašika, da se uvalja
  • vanilin šećer - 10 g
  • cimet - 1 štapić
  • kora od limuna - od 1/2
  • kora od pomorandže - od 1/2 pomorandže,
  • esencija ruma - 2 - 3 kapljice
  • brašno - da se uvalja
  • brašno - da se uvalja
  • cimet - 1 kašičica, u prahu
  • slatko - po izboru za ukras
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite 350 ml od mleka sa šećerom na umerenu vatru i dodajte kore od citrusa (bez belog dela) i štapić cimeta.

2. Čim provri smanjite vatru da bude tiha i ostavite 4-5 minuta da se mleko dobro aromaizuje. Za to vreme lepo umutite jedno jaje sa preostalim mlekom (50 ml) i skrobom, tako da nema grudvica.

3. Izvadite kore od pomorandže i limuna i cimet, i lagano sipajte skrob u mleko na vatri. Mešajte dok se ne zgusne - treba da bude gušće od običnog krema.

4. Sipajte u mali pleh, tako da debljina smese ne prelazi 2-2.5 cm. Ja pravim u standardnom, pravougaonom teflonskom plehu za kolač (26-12 cm). Po želji možete obložiti dno i ivice streč folijom da vam bude lakše da izvadite kad se stvrdne, ali i da ne uradite to lako se vadi iz kalupa.

5. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider (na 2-6 sati) da se stegne još više i okrenite na dasku ili tanjir, prethodno prođite vlažnim nožem po ivicama.

6. Isecite na kockice, ja sam dobila 10 komada.

7. Ostaje da pohujemo naš desert. Pripremite dva tanjira, jedan sa brašnom, a drugi sa umućenim drugm jajetom.

Prvo lepo uvaljajte u brašno, posle u jaje i stavite u umereno ugrejano ulje. (Ako želite da smesa za pohovanje bude deblja ponovo potopite u jaja i brašno, ali onda će možda biti potrebno da dodate još jedno jaje).

8. Pržite dok ne dobije zlatnu boju sa obe strane i izvadite na papir da se ocedi višak masti.

9. Svako parče uvaljajte u krstal šećer pomešan sa cimetom u prahu.

10. Ovaj desert možete servirati i topao i hladan - odličan je u obe varijante (ja malo više volim kad je topao). Možete ga ukrasiti slatkom po izboru, od borovnica, dunja i jagoda, odlična su varijanta. I sam je takođe odličan.

Neka vam je slatko!

Ovo je tipičan desert sa severa Španije, mnogo se priprema u Andaluziji. Orignalno ime mu je Leche frita (Prženo mleko)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: