Pečeni petao

ZoriZori
Guru
8932865k
Pečeni petao
Fotografije: Zori
2 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
6
"I da kukuruče, i da ne kukuriče, sudbina svakog petla je da završi u rerni, ako bude imao malo više sreće, biće ispečen po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • petao - 2 kg
  • slatki krompir - 1 kg (batat)
  • arpadžik - 600 h
  • pečurke - 1 kg, krupnije
  • biber - 1 kašičica
  • beli luk - 2 glavice
  • so - 2 kašičice
  • kumin - 1 kašiica
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 90 g
  • beli luk - 1 - 2 kašičice, ljuspice ili granule
  • selen - 1/2 kašičice, suv
  • ruzmarin - 1/2 kašičice, suv
  • čubar - 1 supena kašika
  • celer - 1/2 kašičice, suv
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite petla, operite i osušite. Stavite u pleh i obilno pospite biberom, kuminom, solju i suvim začinima, sitno izmrvljenim, spolja i iznutra. Meso lepo natrljajte i pospite sa malo ulja. U njega stavite 4-5 oljuštenih čenova belog luka i ostavite bar na jedan sat na hladnom mestu da se marinira.

U pleh sipajte malo maslaca - oko 1 kockicu, veličine kutije za šibice, i sipajte 2 šolje vode Pleh pokrijte aluminijumskom folijom i stavite na srednju rešetku i pecite u rerni, uključenoj na 220 stepeni sa ventilatorom, oko sat i 15 minuta.

Očistite arpadžik od ljuspica. Pečurke očistite, operite i ocedite od vode.

Slatki krompir (batat) operite, oljuštite i isecite na ivice.

U tiganju sa ugrejanim preostalim maslacem i malo ulja, prvo pržite arpadžik dok ne dobije zlatnu boju, nekoliko minuta, zatim ga prebacite u drugu posudu. Nakon toga, u istoj masti pržite slatki krompir i nakon toga i njega prebacite u drugu posudu.

Na kraju pržite cele pečurke, dok ne dobiju zlatnu boju.

Izvadite pleh i okrenite petla. Oko njega rasporedite propržene pečurke, arpadžik i batat. Drugu glavicu belog luka operite i stavite celu u pleh.

Sve pospite sa malo soli, belog luka u ljuspicama, biberom i kuminom.

Sipajte 1-2 čolje vode i pleh ponovo pokrijte aluminijumskom folijom, pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 1 sat.

Viljuškom proverite da li je meso gotovo.

Nakon toga skinite foliju i stavite pleh u rernu dok petao ne dobije lepu boju.

Meso podelite na porcije i servirajte sa karamelizovanim slatkim krompirom, arpadžikom i pečurkama.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: