Način pripreme
Sve sastojke za špikovanje sitno iseckamo - slaninu, šargarepu, čenove belog luka. Po dužini celog zeca napravimo duboke proreze oštrim nožem i u svaku dobijenu rupicu stavljamo isečene sastojke za špinovanje.
Sitno iseckamo mladi luk, a pečurke na kriške. Pržimo ih u malo masti. Dodajemo pirinač i peršun, takođe sitno iseckan.
U nadev u tiganju dodajemo malo vode i ostavljamo da se krčka oko 5 minuta na umerenoj vatri. Kad napunimo zeca, zatvaramo ga uz pomoć čačkalica za zube. Razume se možemo ga i zašiti.
Zeca pečemo na oko 180 stepeni, oko sat i po - dva, koristimo duboki pleh i dodajemo malo vode u meso. Skidamo foliju, prelivamo zeca sa malo sosa i pečemo još 15-20 minuta ili dok ne dobije braonkastu koricu.
Mnogo je važno da pre serviranja pažljivo izvadimo konac ili čačkalice za zube.
Da bi nadev bio aromatičniji ponekad možete dodati vrganje - suve, sveže ili zamrznute. Da bi korica bila hrskavija, možete natrljati zeca smesom od začina po želji i u njih dodajte malo brašna.