Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Pečeni zec»Pitomi zec, punjen i pečen

Pitomi zec, punjen i pečen

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Pitomi zec, punjen i pečen
Fotografije: Mincho
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
"Kada je zec dobro pripremljen, niko ne pita da li je bio divlji ili pitom"

Potrebni sastojci

  • zec - 1 ceo + džigerice
  • pirinač - 1 i 1/2 šolje
  • pečurke - 150 g
  • šargarepa - 1 komad
  • slanina - 100 g
  • peršun - 1/2 veze
  • mladi luk - 1 veza
  • beli luk - 4 - 5 čenova
  • so
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Sve sastojke za špikovanje sitno iseckamo - slaninu, šargarepu, čenove belog luka. Po dužini celog zeca napravimo duboke proreze oštrim nožem i u svaku dobijenu rupicu stavljamo isečene sastojke za špinovanje.

Sitno iseckamo mladi luk, a pečurke na kriške. Pržimo ih u malo masti. Dodajemo pirinač i peršun, takođe sitno iseckan.

U nadev u tiganju dodajemo malo vode i ostavljamo da se krčka oko 5 minuta na umerenoj vatri. Kad napunimo zeca, zatvaramo ga uz pomoć čačkalica za zube. Razume se možemo ga i zašiti.

Zeca pečemo na oko 180 stepeni, oko sat i po - dva, koristimo duboki pleh i dodajemo malo vode u meso. Skidamo foliju, prelivamo zeca sa malo sosa i pečemo još 15-20 minuta ili dok ne dobije braonkastu koricu.

Mnogo je važno da pre serviranja pažljivo izvadimo konac ili čačkalice za zube.

Da bi nadev bio aromatičniji ponekad možete dodati vrganje - suve, sveže ili zamrznute. Da bi korica bila hrskavija, možete natrljati zeca smesom od začina po želji i u njih dodajte malo brašna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: