Način pripreme
1. Prethodne noći potopite crvene paprike i kad dobro nabubre i natope se, sastružite mesnati deo oštrim nožem. Iseckajte ga ili napravite pastu.
2. Isecite luk i zelene paprike i pržite ih u maslinovom ulju dok ne omekšaju. Orignialni Marmitako se priprema u glinenoj posudi, tako da ako imate, korstite i stavite direktno na vatru.
3. Kad povrće omekša stavite i paradajz pire, beli luk, mesnati deo crvenih paprika i krompir, isečen na krupnije kockice. Posolite i pržite 4-5 minuta, nakon toga sipajte vino. Kuvajte dok ne ispari. Pospite alevom paprikom da se prži sekund, i odmah prelijte ribljim bujonom. Kuvajte oko 15 minuta na tihoj-umerenoj vatri, a za to vreme isecite ribu na krupnije kockice i dodajte u jelo. Kuvajte još 5-8 minuta i isključite ringlu, ostavite glineni pleh da se krčka dok se ne ohladi. Sada je trenutak da dodate još soli ako je potrebno.
4. Servirajte toplo, posuto iseckanim, svežim peršunom.
* Da bi bila gušća Španci koriste sledeći trik: prilikom sečenja krompira, sam krompir iseku laganim pritiskom palca i prelome/skrše - tako skob ne spada lako, i čorbica je gušća. Ako želite vi možete zgusnuti na poznati način, sa malo brašna, pomešanog sa hladnom vodom.
Ovo jelo dolazi iz Baskije, mornarska gozba, voljena i tradicionalna za ovu oblast.
Utonite i vi u atmosferu ovog mesta, kad ga probate.
Prijatno!