Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Janija»Marmitako (Marmitaco de atun)

Marmitako (Marmitaco de atun)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Marmitako (Marmitaco de atun)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
38 min.
Ukupno
53 min.
Porcije
8
"Marmitako ili veličanstvena morska gozba, donešena iz sunčane Španije"

Potrebni sastojci

  • tuna - 500 g, sveži fileti
  • krompir - 700 g
  • riblji bujon - oko 1.2 l
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • paprike - 2 komada, zelena + 2 komada crvenih i suvih
  • sos od paradajza - 4 supene kašike
  • belo vino - 125 ml
  • maslinovo ulje - 6 supenih kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prethodne noći potopite crvene paprike i kad dobro nabubre i natope se, sastružite mesnati deo oštrim nožem. Iseckajte ga ili napravite pastu.

2. Isecite luk i zelene paprike i pržite ih u maslinovom ulju dok ne omekšaju. Orignialni Marmitako se priprema u glinenoj posudi, tako da ako imate, korstite i stavite direktno na vatru.

3. Kad povrće omekša stavite i paradajz pire, beli luk, mesnati deo crvenih paprika i krompir, isečen na krupnije kockice. Posolite i pržite 4-5 minuta, nakon toga sipajte vino. Kuvajte dok ne ispari. Pospite alevom paprikom da se prži sekund, i odmah prelijte ribljim bujonom. Kuvajte oko 15 minuta na tihoj-umerenoj vatri, a za to vreme isecite ribu na krupnije kockice i dodajte u jelo. Kuvajte još 5-8 minuta i isključite ringlu, ostavite glineni pleh da se krčka dok se ne ohladi. Sada je trenutak da dodate još soli ako je potrebno.

4. Servirajte toplo, posuto iseckanim, svežim peršunom.

* Da bi bila gušća Španci koriste sledeći trik: prilikom sečenja krompira, sam krompir iseku laganim pritiskom palca i prelome/skrše - tako skob ne spada lako, i čorbica je gušća. Ako želite vi možete zgusnuti na poznati način, sa malo brašna, pomešanog sa hladnom vodom.

Ovo jelo dolazi iz Baskije, mornarska gozba, voljena i tradicionalna za ovu oblast.

Utonite i vi u atmosferu ovog mesta, kad ga probate.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: