Način pripreme
Ovaj recept je za sve koji vole škembe čorbu. Verujem da, ako je jednom probate, postaće vam omiljena, kao što je bio slučaj kod mene. Najvažnije je da nađete kvalitetne teleće škembiće i jezik i dobro da ih skuvate. Ostalo je prosto kao pasulj. Ima i polufabrikata, ali ja ih ne preporučujem.
Lepo operite škembić i jezik i posebno ih skuvajte u ekspres loncu sa nekoliko zrna pimenta i lovorovim listom. Ako ih kuvate u običnoj šerpi sa poklopcem, biće vam potrebno nekoliko sati. Odmah nakon kuvanja oljuštite jezik, dok je još topao.
Jezik i škembić isecite na komade. Posolite i pobiberite po ukusu, i prebacite u pleh ili glinenu posudu (ako stavljate u glinenu posudu, biće vam potrebne dve).
U tiganju ugrejte 2 supene kašike ulja i dodajte maslac. Stavite unutra cele oljuštene čenove belog luka, lagano procepljene na dva dela, neka se prže, i neka puste aromu. Kada postanu zlatni, prebacite ih u glinenu posudu (ili pleh).
Pečurke, oprane i ne mnogo tanko isečene, stavite u maslac na oko 5 minuta da se dinstaju. Dodajte i ljute paprike. Na kraju sipajte šolju vina i posolite. Ostavite da se krčka još 5 minuta na tihoj vatri, mešajte periodično.
Prebacite pečurke u jezik i škembić, promešajte i stavite u hladnu rernu da se peku, oko 2535 minuta na 160 stepeni. Kad bude gotovo pospite rendanim kačkavaljem i vratite u rernu da se kačkavalj zapeče još 5-10 minuta (samo na gornjem grejaču).
Gotovo jelo ukrasite kriškama paradajza i strukom peršuna.