Način pripreme
Što se više bliži Uskrs, više mi se jedu domaći kozunaci. Žurim da probam što više novih recepata, a takođe i da ih podelim sa vama. Evo jednog stvarno uspešnog.
Ugrevam malo sveže mleko, sipam suvi kvasac, smeđi šećer i 1-2 supene kašike brašna i ostavljam sa strane da se aktivira.
U dubokoj posudi stavljam jaja bez jednog žumanca, šećer, lepo umutim i dodajemo vanilu, prstohvat soli, ulje, izrendanu koru jednog limuna, dodajem i kvasac i malo vode - oko 50 ml, nakon toga - prosejano brašno i zamesim lepljivo testo.
Sledići korak je rastopljeni maslac, mesim ga malo po malo sa testom, razvučem celo testo, namažem maslacem i savijem. I tako dok ne upije celu količinu maslaca. Uvijam folijom i ostavljam na toplom sat i po da nadođe.
Posipam radnu površinu sa malo brašna, pomešam nadošlo testo i podelim na 6 lopti, po 225.228 g svaku, zato što je testo oko 1364 g, a koristim vagu, da bi mi bilo lakše. Svaku loptu razvučem, posipam suvim grožđem i pravim fitilj. Posle - različite obike, 3 fitilja sam uplela u jedan veliki milibrot u pletenicu. Ali oblikovanje je po želji. Stavljam papir za pečenje u pleh, gotove kozunake uvijam folijom i čekam još jedan sat da nadođe.
Poslednji korak je da mazanje žumancem, umućenim sa malo ulja, posipanje šećerom i pažljivo pečenje. U početku je rerna uključena na 150 stepeni, prethodno ugrejana, 10 minta se peče na toj temperatu, a posle na 180 stepeni, nakon 30-og minuta stavljam foliju odozgo.
Moji kozunaci su se ispkeli za oko 45 minuta ukusno, ali to zavisi od mnogo stvari, jačine struje, same rerne itd. zato pazite. Budite strpljivi da se ohlade pre nego što ih probate, uprkos izuzetnom mirisu. Prijatno!