Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Apetisani»Čorbadžijska apetitka iz starih notesa

Čorbadžijska apetitka iz starih notesa

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Čorbadžijska apetitka iz starih notesa2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
13
"Sve iz ovog teftera nam je omiljeno, zato što je jasno da je superukusno"

Potrebni sastojci

  • čorbadžijske paprike - 1300 g
  • paprike - 3 kg
  • paradajz - 3 kg
  • peršun
  • luk - 1 komad
  • beli luk - 1 komad
  • ljute paprike - 1 komad, po želji
  • peršun
  • za marinadu
  • ulje - 1 1/2 šolje
  • sirće - 1 1/2 šolje, jabukovo
  • šećer 1 šolja
  • so - 6 supenih kašika
  • lovor - 3 - 4 lista
  • biber - 1 supena kašika, u zrnu
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo povrće. Paprike očistimo od drške, pečemo i oljuštimo. Kad se ohlade, ocedimo ih i isečemo na tanke ivice.

Čorbadžijske paprike sečemo na dva ili tri dela /zavisi od veličine. Paradajz sameljemo u blenderu. Peršun sitno sečemo, a drške sačuvamo.

Luk očistimo od ljuspica i sečemo na dva dela. Oljuštimo čenove belog luka i stavljamo ih u gazu, zajedno sa lukom, drškama peršuna, ljutom paprikom, biberom i lovorovim listovima. Dobro zavežemo i stavljamo u marinadu da je obogati ukusom.

Za marinadu pripremamol odgovarajuću posudu u kojoj pomešamo sirće, so i šećer. Kad provri dmanjujemo temperaturu i stavljamo u nju prvo čorbadžijske paprike, na oko 3 minuta.

Nakon što ih izvadimo, stavljamo pečene i isečene paprike. Izvadimo i njih i dodajemo mleveni paradajz.

Ostavljamo sos da se redukuju dok ne dobije potrebnu gustinu. Za to vreme prepržimo ulje, u posudu dodajemo koricu suvog hleba /tako se izbegne neprijatan miris/ koju posle vadimo.

U posebnoj posudi pasiramo luk i beli luk, izvađene iz gaze. Vraćamo ih u sos, zajedno sa preprženim uljem, paprike i čorbadžijske paprike.

Ostavljamo tako da se krčka još 10 minuta, dodajemo iseckan peršun i skidamo sa vatre. Sipamo u čiste i suve tegle. Sterilizujemo ukusnu apetitku 10 minuta nakon što voda prori.

Ovaj stari recept pripremam svake godine, serviram sa toplim seoskim hlebom. Neka vam je slatko!

Savet: Povrće kojem predstoji marininranje treba da se stavlja i vadi istovremeno. Zato koristim pamučni zavžljaj ili metalnu korpicu. Tako uštedim vreme dok ih vadim rešetkastom kašikom, mariniram veću količinu, i ne plašim se da će se prekuvati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: