Način pripreme
1. Oljuštite i isecite šargarepu na komade srednje veličine, pečurke operite tekućom vodom. Ako ima mnogo zalepljene zemlje oljuštite ih, umesto što ih perete, da ne upiju mnogo vode. Isecite i njih na kriške.
Luk možete izrendati, samleti u blenderu ii sitno iseckati.
2. Ugrejte mast na umerenoj vatri i propržite luk i šargarepu 3-4 minuta, dodajte paradajz pire i beli luk - izgječen ili izrendan. Mešajte kratko i sipajte malo vode da dno ne zagori. Čim ostane na masti, sipajte pečurke, pržite minut-dva i sipajte oko 1.2 l vode, u kojoj rastvorite vegetu, so i ruzmarin. Kuvajte oko 30 minuta, dodajte vodu ako joj se novo prevšiše spušta.
3. Za zapršku umutite žumance sa kiselim mlekom, solju i sokom od limuna. Skinite supu sa vatre i sipajte dve kutlače bujona u smesu, nakon toga zapržite jelo dobro mešajući.
Po želji začinite sa još ruzmarina ili drugim začinima po ukusu.
Supu servirajte toplu.
Prijatno!