Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita u plehu

Pita u plehu

Natalia PetrovaNatalia Petrova
Kuvar
1244698133
Pita u plehu
Fotografije: Natalia Petrova
1 / 5
17/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
5
"Jedina ukusnija pita od ove u plehu, je ona u stomaku"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 300 g (visok procenat mlečne masti)
  • sir - 150 g
  • maslac - 40 g, rastopljen
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • ulje
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Moja pita je prirpemljena u električnom plehu prečnika 30 cm i on je sa poklopcem, ako nemate takav, koristite običan pleh istog prečnika, odovaarajuć za poklpac ili drugo nešto čime možete okretati i peći pitu, i pripremiti je na većoj ringli.

Pitu pripremite na sledeći način. U dubokoj posudi pomešamo jaja sa prstohvatom soli, nakon toga dodajemo mleko, prašak za pecivo, maslac i lepo promešamo.

Namažemo dno pleha sa uljem, 2-3 supene kašike, uz pomoć četke, nakon toga stavljamo dve kore jednu do druge, da se malo preklapaju i da lepo porivaju dno i ivice pleha. Obilno namažemo smesom od jaja i mleka, i odozgo stavljamo dve druge kore, odozgo ponovo stavljamo od smese i posipamo delom mrvljenog sira. Nastavljamo da stavljamo od smese i posipamo delom mrvljenog sira. Nastavljamo da ređamo pitu istim redom, ravnomerno delimo sastojke. Na kraju savijamo ivice na donjim korama ka unutra, prema centru pleha, pokrivamo poslednjom korom, savijenom na dva dela i lepo je zavijamo odozdo.

Kad poređamo pitu, stavljamo poklopac i uključujemo pleh/stavljamo je na ringlu. Pita se ne peče na mnogo jakoj rerni/stepenima. Nakon 10 minuta okrećemo i ponovo vraćamo u pleh, sipamo se ulje po ivicama pleha i nakon još 10 minuta ponovo okrećemo, i tako ukupno 4 puta okrećem pitu, dok ne bude potpuno gotova, kad okrenemo poslednji put, skidamo poklpac da se dobije hrskava korica i ponovo čekamo 5-10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: