Način pripreme
Voće se opere, očisti od drški (koje obavezno sačuvamo). Očistimo koštice sigurnom iglom.
Prelivamo ih sa 2 šolje kipuće vode u koju je dodat sok od limuna. Nakon 1-2 minuta tečnost se procedi kroz sito (cediljku) i stavi se da vri zajedno sa šećerom i još 2 šolje vode.
Kipućim rastvorom se prelivaju trešnje. Nakon što se ohladi, kompot se aromatizuje vanilom i konjakom. Voće se rasporedi podjednako u tegle i preliva se sirupom do 1 cm ispod ivice.
Tegle se zatvaraju poklopcima i sterilišu 7-10 minuta.
Ostavljamo ih u posudi, u kojoj su se kuvali, dok se vazduh ne oslobodi iz tegli. Izvadimo ih na veliki stolnjak, okrećemo poklopcima na dole i pokrivamo, da se ohlade polako.
*Sačuvajte drške od voća (Prunus avium). Njihov čaj je lekovit.