Način pripreme
Prvo dobro očistite pačije karabatake, prelijte ih vodom da ih pokrije i skuvajte u ekspres loncu. U vodu dodajte 1 supenu kašiku soli, 10 zrna bibera, lovorov list i kuvajte oko jedan sat. Karabatake izvadite iz vode i odvojite od kostiju kad se ohlade.
Mrvice od brašna možete napraviti dok se pačije meso kuva. Koristićete ih umesto fide. Pripremite jedan pleh i jedan tanjir u koji sipate 3 pune kašike brašna.
Pokvasite ruke toplom vodom, potopite ih u tanjir sa brašnom, a nakon toga trljajte dlanovima iznad pleha. Ono što pade su mrvice u obliku sitnih fitilja.
Prosejte ih kroz sito da bi se odvojio višak brašna i sitnije mrve. Sipajte mrvice u pleh i stavite u rernu, na 50-60 stepeni sa uključenim ventilatorom. Sušite ih 15-20 minuta.
Da biste napravili čorbu u šersu sipajte malo ulja i malo masti iz bujona, gde ste kuvali meso. Stavite praziluk, isečen na kockice, zajedno sa šargarepom, krupnije izrendanom.
Propržite, mešajte 4-5 minuta. Dodajte malo aleve parike - 1 kašičicu, promešajte, a nakon toga prelijte sa nekoliko kutlača bujona i još malo vode.
Unutrašnjosti kiselog kupusa sitno iseckajte, oko jedan tanjir, dodajte ga u čorbu čim provri. Ostavite da vri oko dvadesetak minuta. Meso, koje ste odvojili od kostiju za to vreme, stavite u šerpu.
Dodajte i 1 šolju mrvica od bršna, sipajte jednu šolju rasola i jednu šolju svežeg mleka. Začinite biberom i čubrom. Čorbu kuvajte još 5-6 minuta.