Način pripreme
But lepo operite i osušite. U velikom i dubkom tiganju ugrejte sasvim malo maslinovog ulja i pecite but sa obe strane oko 1-2 minuta po strani. Nakon toga ga izvadite iz tiganja i pažljivo isecite na trakice. Prethodno napravite pastu od belog luka, pomešajte je sa polovinom maslaca (prethodno rastoljenog).
Pastom napunite proreze na butu. Sa polovinom preostalog maslaca namažite jagnjetinu odozgo. So, biber i alevu papriku pomešajte i njima namažite meso, neposredno pre nego što ga stavite u rernu, dobro ga natrljajte.
Nakon toga dodajte vodu u pleh i na kraju preko jagnjetine sipajte sveže mleko. Pleh pokrijte sa dva reda folije, da jegnjetina može dobro da se popari, i da se njeni prirodni mirisi pomešaju sa sokom.
Stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180-200 stepeni, u zavisnosti od jačine rerne. Ostavite da se peče 3 i po sata. Kad prođre vreme, izvadite pleh iz rerne, skinite foliju i prelijte meso sosom iz pleha uz pomoć kašike.
Nakon toga namažitie preostalim maslacem (lepo je da bude hladan, da bi ga lakše naneli na vrelo meso) i vratite u rernu da se zapeče i da se stvori hrskava korica - oko pola sata. Kad se stvori korica, izvadite meso iz rerne.
Ako je dobro pečeno, meso samo treba da se odvaja od kostiju.