Način pripreme
1. Kuvajte pileće batake oko 25 minuta ili da budu polugotovi. Za to vreme oljuštite i isecite krompir krupnije.
2. Ugrejte rernu na 200 stepeni u vatrostalnu činiju odgovarajuće veličine stavite krompir, začinite ih biberom, vegetom, malo soli (pazite, zato što u vegeti ima soli), peršun i mladi luk. Pospite uljem, lepo promešajte i sipajte bujon u kome ste kuvali pile - onoliko koliko je potrebno da pokrije krompir.
3. Pecite dok voda ne ispari i stavite batake. Vratite u rernu da se malo zapeku, koliko da kožica dobije boju - 10-12 minuta.
4. Pomešajte pavlaku sa majonezom i belim vinom. U njih izrendajte kačkavalj - pile će biti ukusnije ako budete koristili aromatičniji kačkvalj (ja koristim parmezan). Stavite i topljeni sir, beli biber i malo soli po ukusu, i razredite sa još bujona, zavisi koliko želite da sos bude gust. Njime prelijte jelo i pecite dok ne dobije lepu boju.
5. Servirajte posuto svežim peršunom.
Prijatno!
Napomena: Nisam koristila poklopac na činiji, ali ako želite možete da ga upotrebite za pečenje krompira, i na polovini pečenja ga skinite, da bi bujon mogao da ispari.
Druga varijanta je da kuvate sve zajedno poklopljeno, da ne kuvate piletinu prethodno, ali dobro je da probate oba načina i da izaberete koji je bolji za vas.