Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu, napravite udubljenje, a po ivicama sipajte so i suvi kvasac.
2. Odvojite žumance od belanca i ugrejte malo vodu, pomešanu sa kašikama kiselog mleka. Sipajte sve to (osim žumanca, koji ćemo ostaviti za kraj) u udubljenje, zajedno sa većim delom masti, ostatak odvojite za premazivanje testa.
3. Počnite da mešajte kašikom. Ako vam se čini da je retko sipajte po malo brašna, nemojte preterivati - testo treba da bud retko. Kad dobro pomešajte sastojke, odozo namažite sa malo preostale masti i pokrijte streč folijom. Ostavite na toplom jedan sat da nadođe.
4. Testo će nadoći mnogo i biće lepljivo, zato ga sastružite spatulom direktno u posudu u kojoj ćete peći (namazana i posuta brašnom ili obložena papriom za pečenje). Preporučujem da bude visokih zidova prečnika 26/13 (sličan pravougaonom kalupu za kolač). Ostavite ponovo da nadođe 30-50 minuta.
5. Ugrejte rernu so 180 stepeni, površinu hleba namažite odvojenim žumancem i pecite 25-28 minuta ili proverite čačkalicom za zube.
6. Čim izvadite iz rerne naprskajte vodom i pokrijte krpom 15 minuta.
Ovo je jedan ne toliko tipičan seoski hleb, imam u vidu da sadrži drugačije sastojke od jednog tipičnog seoskog hleba. Naime, oni mu daju neponovljiv ukus. Zbog činjenice da se ne mesi, nego meša, on je jednostavan za pripremu.
Prijatno!