Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Postan pirinač sa miksom od pečuraka

Postan pirinač sa miksom od pečuraka

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Postan pirinač sa miksom od pečuraka
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Nije teško da postiš, posebno kada ima takvih posnih đakonija"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 220 g
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • paprika - 1 komad, zelena
  • paradajz - 2 komada
  • beli luk - 2 čena
  • pečurke - 500 g, miks po izboru
  • ulje - 90 ml
  • mirođija - 1 kašičica ili po ukusu, suva
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • brendi - 45 ml
  • peršun - 4 kašike, iseckan
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremimo svo povrće, seckajući na sitno luk i beli luk, na malo krupnije - šargarepu i zelenu papriku. Pečurke sečemo na krupne parčiće, a paradajz oljuštimo i narendamo.

2. Izdinstamo u ulju dok prvo ne omekšaju luk, paprika i šargarepa sa velikim prstohvatom soli, a posle dodajemo pečurke. Kuvamo 8-10 minuta na umerenoj vatri i nalivamo brendi. Kada on ispari, dolazi narendan paradajz i beli luk. Promešamo dobro i pržimo još 2 do 3 minuta.

3. Pripremamo pirinač, prethodno ispran od skroba, i odmeravamo količinu vode (na 1 deo pirinča - 2, 3-3 obimna dela vode).

4. Sipamo pirinač i zapržimo ga na kratko uz neprestano mešanje. Dodajemo mirođiju, polovinu peršuna, biber i još malo soli i nalivamo vodu.

5. Kuvamo pod poklopcem do upijanja sve tečnosti - oko 18 minuta (prvo na jakoj vatri, a nakon što provri smanjujemo na srednju do slabu). Zavisi od vrste pirinča, zato ga nadgledamo i ako je neophodno sipamo još malo vode dok ne bude potpuno gotov. Ostavljamo ga 5-10 minuta da odstoji pre serviranja.

6. Serviramo porcije posute sveže iseckanim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: