Način pripreme
1. Pripremimo svo povrće, seckajući na sitno luk i beli luk, na malo krupnije - šargarepu i zelenu papriku. Pečurke sečemo na krupne parčiće, a paradajz oljuštimo i narendamo.
2. Izdinstamo u ulju dok prvo ne omekšaju luk, paprika i šargarepa sa velikim prstohvatom soli, a posle dodajemo pečurke. Kuvamo 8-10 minuta na umerenoj vatri i nalivamo brendi. Kada on ispari, dolazi narendan paradajz i beli luk. Promešamo dobro i pržimo još 2 do 3 minuta.
3. Pripremamo pirinač, prethodno ispran od skroba, i odmeravamo količinu vode (na 1 deo pirinča - 2, 3-3 obimna dela vode).
4. Sipamo pirinač i zapržimo ga na kratko uz neprestano mešanje. Dodajemo mirođiju, polovinu peršuna, biber i još malo soli i nalivamo vodu.
5. Kuvamo pod poklopcem do upijanja sve tečnosti - oko 18 minuta (prvo na jakoj vatri, a nakon što provri smanjujemo na srednju do slabu). Zavisi od vrste pirinča, zato ga nadgledamo i ako je neophodno sipamo još malo vode dok ne bude potpuno gotov. Ostavljamo ga 5-10 minuta da odstoji pre serviranja.
6. Serviramo porcije posute sveže iseckanim peršunom.
Prijatno!