Način pripreme
Očistimo jagnjeće meso od žila i tetiva i isečemo ga na krupne komade. Stavljamo ih u blender i sameljemo u mleveno meso.
U odgovarajuću posudu narendamo crveni luk, dodajemo crvenu papriku isečenu na male kocke, zelene začine, isečene na sitno, jaje, sos, pavlaku i mnogo dobro promešamo. Dodajemo i ostale suve arome - biber i alevu papriku, prezle, cimet i so po ukusu. Ponovo pomešamo sve sastojke i dodajemo ih u mleveno meso.
Zamesimo ga dobro, uvijemo folijom za sveže čuvanje i stavljamo u frižider na jedan dan.
Ostavljamo mleveno meso da odstoji na sobnoj temperaturu i od njega formiramo okrugle ćuftice veličine lopte za tenis.
Poređamo ih u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15-17 minuta.
Pripremamo sos, tako što u hladan mesni bujon dodajemo paradajz pire i ljuti sos. Mešamo dok ne postane glatko.
U zagrejanom tiganju istopimo maslac. Začinjavamo ga majčinom dušicom. Dodajemo u njega kukuruzni skrob uz neprestano mešanje, dok ne dobije zlatan odsjaj. Dodajemo postepeno bujon i mešamo energično žičanom mutilicom da se ne stvore grudvice.
Začinjavamo solju i biberom. Dodajemo preostali bujon i med. Smanjujemo temperaturu i ostavljamo sos da se redukuje.
Serviramo ćuftice tople, prelivajući ih sa malo sosa.
Ostatak sipamo u posudu za sos, koristeći ga neposredno pre konzumacije. Dopunjavamo jelo svežom zelenom salatom, serviranom u odvojenoj posudu, da se ne pomešaju ukusi medenog sosa i dresinga za salatu.