Marinirane pečurke i šargarepe

Tanja RadmanovacTanja RadmanovacНовак56
25/05/2018
"Ova salata je odličan povod da još jednom nazdravimo "
Priprema15 min.
Ukupno15 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano813
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • smeđi šampinjoni - 300 komada
  • šargarepa - 2 komada, velike
  • beli luk - 3 čena
  • sirće - 1 šolja, jabukovo
  • voda - 100 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • mirođija - 1 kašičica, sušena
  • balzamiko sirće - 1 - 2 kašike
  • maslinovo ulje - oko 1 i 1/2 šolja
  • peršun - 3 kašike, krupno iseckan
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pečurke očistite i operite, a zatim i beli luk i šargarepu. Osušite ih i isecite na komadiće/kolutiće debljine 3-4 mm.

2. Stavite povrće u činiju i sipajte vodu i sirće - balzamiko i jabukovo, u kojem ste prethodno rastvorili so i šećer. Posipajte preko mirođiju i promešajte. Ako želite da ublažite sirće, onda možete dodati još vode i šećera.

3. Neka povrće odstoji u ovoj marinadi oko 2-3 sata i posle ga ocedite. Stavite ga u tegle ili u odgovarajuće staklene posude, koje ćete zatim zatvoriti i sipati maslinovo ulje. Ako ni ono nije dovoljno da se svi sastojci pokriju, onda dodajte još.

4. Dodajte krupno iseckan peršun i stavite u frižider na 5 sati.

5. Poslužite kao hladno predjelo ili kao garnir uz razna mesa ili uz ribu. Odlično meze uz bilo koje piće!

Savet: Maslinovo ulje, u kojem su bile namirnice, možete koristiti kao dresing za salate.

Ako imate veće količine, možete ga čuvati u maslinovom ulju u dobro zatvorenoj posudi do 2 sedmice.

Za sve one koji ne vole previše kiselo, onda preporučujemo da se pečurke i šargarepe ocede od marinade i onda operu čistom vodom, pre nego što se stave u maslinovo ulje.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar