Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Tapas»Praznično meze sa tikvicama i škampima

Praznično meze sa tikvicama i škampima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Praznično meze sa tikvicama i škampima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
15
"Imate povod za slavlje - servirajte ovo jedinstveno špansko predjelo sa tikvicama i škampima"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 500 g (1 velika)
  • škampi - 15 - 16 komada, kraljevski, neljoljušteni
  • čeri paradajz - 8 komada
  • Za pohovanje
  • jaje - 1 komad
  • prezle - 1 šolja (nepuna)
  • mirođija - 2 kašike, suva
  • beli luk u prahu - po ukusu
  • so - po ukusu
  • biber - 1 kašičica, mleveni
  • maslinovo ulje - za posipanje
  • Za sos od majoneza
  • majonez - 4 kašike
  • ceđeno kiselo mleko - 1 kašike
  • sok od limuna - 1 - 2 kašike
  • mirođija - 1 kašičica suva ili sveža
  • bosiljak - 1 prstohvat
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite tikvicu na dva jednaka dela poprečno i svaki od njih pretvorite u tanke uzdužne parčiće.

2. Umutite jaje blago i u drugom tanjiru pomešajte prezle sa belim lukom, mirođijom, biberom i solju. Potapajte svaku traku tikvice u jaje i posle u prezle. Poređajte u posudu za pečenje, prethodno namazanu ili pokrivenu papirom za pečenje. Pospite maslinovim uljem.

3. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni i pecite dok ne dobiju lepu zlatastu preplanulost. Nakon vađenja iz rerne, pokrijte posudu na kratko, da se izdinstaju i omekšaju tikvice i da nam bude lakeše da ih uvijamo.

4. Za to vreme pripremite škampe. Stavite vodu na jaku vatru i kad provri, spustite unutra cele plodove mora. Koristimo cele škampe bog činjenice da su mnogo ukusniji, a bujon od njih posle može da se koristi za druge svrhe (ukusan rižoto s plodovima mora, riblje čorbe i supe i druga jela).

5. Kuvajte kratko - oko 4 minuta je dovoljno, ali ipak zavisi od veličine. Izvadite škampe i oljuštite (ako ćete upotrebiti bujon nakon toga, vratite glave i ljušture u njega i kuvajte još 10 minuta, nakon toga procedite i možete da čuvate u zamrzivaču).

6. Uvijte tikvice u rolnice i nanižite po jednu na drveni štapić, nakon toga stavite škampe i na kraju pola čeri paradajza.

Poređajte na široki poslužavnik i prelijte kapljicama sosa od majoneza, za koji se svi sastojci navedeni u receptu pomešaju u homogenu smesu.

Po želji pospite svežim iseckanim zelenim istovima - rukolom, peršunom, mladim lukom.

Prijatno i srećan praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: