Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Aromatični i mekani Uskršnji milibroti

Aromatični i mekani Uskršnji milibroti

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77816k944
Aromatični i mekani Uskršnji milibroti
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
30/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"U svakom domu će se naći mesto za ove aromatične i mekane Uskršnje milibrote"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • jaja - 3 komada
  • kvasac - 25 g, svež
  • sveže mleko - 130 ml
  • maslac - 50 g, rastopljen
  • mast - 50 g, rastopljena
  • vanila - 2 kesice
  • šećer - 150 g
  • kora od limuna - od 1 limuba, funo izrendana
  • rum - 1 supena kašika, taman
  • aromatični začini
  • anis - 3 g, u prahu
  • korijander - 2.5 g, u prahu
  • muskantni oraščić - 2.5 g
  • kumin - 2 g
  • za posipanje
  • šećer
  • listići badema
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je jedan drugačiji Uskršnji kolač - milibrot, očaraće vas svojim mirisom zahvaljujući sastojcima, koji su na prvi pogled netipični. Od njih stavljamo malo, kako bi zagonetni miris bio interesantniji i aromatičniji, taj miris se sliva sa tradicionalnim, nama poznatim ukusom uskršnjeg milibrota. Recept je za hrabre ljude, koji žele da eksperimentišu, i koji se ne kolebaju da probaju nešto novo.

Rastvorite kvasac u mlakom svežem mleku, zajedno sa kašikom šećera i dve kašike brašna. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 8-10 minuta.

Prosjte brašno u posudu i napavite udubljenje, u njega sipajte umućena jaja, bez jednog žumanca, polovinom masti, korom od limuna, vanile, začine, rum i nadošao kvasac. Zamesite testo, prebacite ga u namazanu i brašnom posutu radnu površinu i sipajte po veoma malo brašna, i od preostale masti. Mesite dok ne prestane da se lepi, i dok ne dobijete glatko, mekano testo.

Čim počnu da vam se stvaraju mehurići, oblikujte loptu. Vratite u posudu - namazanu ili posutu brašnom i pokrijte vlažnom, čistom krpom. Ostavite na toplom da nadođe 2 sata, nakon toga ponovo izvadite na radnu površinu i stegnutim pesnicama ili dlanovima pritiskajte testo, da izađe vazduh iz njega. Čućete kako lagano puckaju vazdušni mehurići.

Podelite na 6 jednakih delova i od svakog oblikujte fitlj, uvijte malo. Upletite po tri na dve pletenice i sastavite ivice. Dva oblikovana milibrota stavite u okrugao pleh, prečnika oko 18 cm svaki, obložen papirom za pečenje.

Stavite u ugrejanu rernu na 40 stepeni i isljučenu nakon toga. Čim se utrostruči i lepo nadođe, oko 50 minuta, pažljivo namažite (nemojte pritiskati) i žumancem, umućenim sa malo vode, i pospite šećerom i listićima badema.

Šećer možete pomešati sa anisom u prahu za još više arome, a po želji možete dodati i još ostalih sastojaka, bez kumina, nema potrebe da se preteruje sa njim. Njega stavite samo u testo za zagonetnu nijansu.

Stavite u ugrejanu rernu na 160 stepeni, bez ventilatora. Pecite oko 30 minuta, gledajte s vremena na vreme i pokrijte aluminijumskom folijom, ako brzo počn da hvata boju.

Gotove, aromaične milibrote ostavite da se ohlade pre nego što ih isečete.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: