Način pripreme
1. Rastvorite kvaasac u 100 ml vode sa kašičicom šećera, pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 10 minuta. U ostatak vode stavite kiselo mleko i so i promešajte.
2. Prosejte brašno u duboku posudu i napravite udubljenje, u koje sipate ulje, narasli kvasac i kiselo mleko s vodom. Zamesite glatko, meko, ali nelepljivo testo dodajući brašno ako je neophodno.
3. Gotovo testo oblikujte u loptu, namažite uljem i ostavite 1 sat na toplom da naraste i utrostruči svoj obim (dobro je da pokrijete prozračnom folijom i odozgo sa krpom, isto tako je važno da je posuda dovoljno duboka da ima mesta da testo slobdno naraste).
4. Naraslo testo stavite na namazanu radnu površinu i podelite na 5 lopti. Svaku od njih razvijte u tanku koru, namažite istopljenim maslacem i stavljajte jednu na drugu. Ne koristite sav maslac, a sačuvajte od njega malo za mazanje pogače-hleba na kraju.
5. Poređane kore uvijte u rolat i posle spojte dva kraja u oblik prstena.
6. U namazanu posudu za pečenje približnih razmera 25-26 centimetara stavite okruglu vatrostalnu čašu (takođe podmazanu) u sredinu, a oko nje oblikujte prsten. Ostavite da udvostruči obim još jednom, još 30 minuta.
7. Pecite na 180 stepeni, samo donji grejač, sa ventilatorom - 30-35 minuta. Odmah nakon što izvadite iz rerne namažite ostatkom maslaca, poprskajte hladnom vodom i pokrijte čistom krpom.
8. Nakon 10 minuta hleb je spreman za konzumaciju, a korica je omekšala i miriše ukusno i neodoljivo.