Prstenasti hleb

30/05/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj6157
"Dobra domaćica zna da šta god da stavi na trpezu, najvažniji uvek ostaje domaće spremljeni hleb "
Priprema25 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano74
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g + još za dodatno mešanje
  • kvasac - 25 g, svež
  • voda - 350 ml, blago zagrejana
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • ulje - 25 ml
  • maslac - 60 g, istopljeni
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvaasac u 100 ml vode sa kašičicom šećera, pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 10 minuta. U ostatak vode stavite kiselo mleko i so i promešajte.

2. Prosejte brašno u duboku posudu i napravite udubljenje, u koje sipate ulje, narasli kvasac i kiselo mleko s vodom. Zamesite glatko, meko, ali nelepljivo testo dodajući brašno ako je neophodno.

3. Gotovo testo oblikujte u loptu, namažite uljem i ostavite 1 sat na toplom da naraste i utrostruči svoj obim (dobro je da pokrijete prozračnom folijom i odozgo sa krpom, isto tako je važno da je posuda dovoljno duboka da ima mesta da testo slobdno naraste).

4. Naraslo testo stavite na namazanu radnu površinu i podelite na 5 lopti. Svaku od njih razvijte u tanku koru, namažite istopljenim maslacem i stavljajte jednu na drugu. Ne koristite sav maslac, a sačuvajte od njega malo za mazanje pogače-hleba na kraju.

5. Poređane kore uvijte u rolat i posle spojte dva kraja u oblik prstena.

6. U namazanu posudu za pečenje približnih razmera 25-26 centimetara stavite okruglu vatrostalnu čašu (takođe podmazanu) u sredinu, a oko nje oblikujte prsten. Ostavite da udvostruči obim još jednom, još 30 minuta.

7. Pecite na 180 stepeni, samo donji grejač, sa ventilatorom - 30-35 minuta. Odmah nakon što izvadite iz rerne namažite ostatkom maslaca, poprskajte hladnom vodom i pokrijte čistom krpom.

8. Nakon 10 minuta hleb je spreman za konzumaciju, a korica je omekšala i miriše ukusno i neodoljivo.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti