Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Prstenasti hleb

Prstenasti hleb

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Prstenasti hleb
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
30/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Dobra domaćica zna da šta god da stavi na trpezu, najvažniji uvek ostaje domaće spremljeni hleb"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g + još za dodatno mešanje
  • kvasac - 25 g, svež
  • voda - 350 ml, blago zagrejana
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • ulje - 25 ml
  • maslac - 60 g, istopljeni
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvaasac u 100 ml vode sa kašičicom šećera, pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 10 minuta. U ostatak vode stavite kiselo mleko i so i promešajte.

2. Prosejte brašno u duboku posudu i napravite udubljenje, u koje sipate ulje, narasli kvasac i kiselo mleko s vodom. Zamesite glatko, meko, ali nelepljivo testo dodajući brašno ako je neophodno.

3. Gotovo testo oblikujte u loptu, namažite uljem i ostavite 1 sat na toplom da naraste i utrostruči svoj obim (dobro je da pokrijete prozračnom folijom i odozgo sa krpom, isto tako je važno da je posuda dovoljno duboka da ima mesta da testo slobdno naraste).

4. Naraslo testo stavite na namazanu radnu površinu i podelite na 5 lopti. Svaku od njih razvijte u tanku koru, namažite istopljenim maslacem i stavljajte jednu na drugu. Ne koristite sav maslac, a sačuvajte od njega malo za mazanje pogače-hleba na kraju.

5. Poređane kore uvijte u rolat i posle spojte dva kraja u oblik prstena.

6. U namazanu posudu za pečenje približnih razmera 25-26 centimetara stavite okruglu vatrostalnu čašu (takođe podmazanu) u sredinu, a oko nje oblikujte prsten. Ostavite da udvostruči obim još jednom, još 30 minuta.

7. Pecite na 180 stepeni, samo donji grejač, sa ventilatorom - 30-35 minuta. Odmah nakon što izvadite iz rerne namažite ostatkom maslaca, poprskajte hladnom vodom i pokrijte čistom krpom.

8. Nakon 10 minuta hleb je spreman za konzumaciju, a korica je omekšala i miriše ukusno i neodoljivo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: