Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Pirinač sa sipom i oljuštenim škampima

Pirinač sa sipom i oljuštenim škampima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Pirinač sa sipom i oljuštenim škampima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Napravite mesto na trpezi za ovo remek delo mediteranske kuhinje"

Potrebni sastojci

  • sipa - 1 komad (300 g)
  • škampi - 16 komada, srednji, sveži, neoljušteni
  • pirinač - 300 g
  • luk - 1 glavica, velika
  • beli luk - 1 čen
  • celer - 1 struk
  • paprika - 1 komda, zelena
  • paradajz pire - 140 ml
  • šafran - 1 g
  • beli biber - po ukusu
  • maslinovo ulje - oko 100 ml
  • so - po ukusu
  • voda - 1, 2 litara
  • riblji bujon - 1/2 kocke
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite škampe i ljuske zajedno s glavama prelijte vodom i stavite na jaku vatru. Dodajte pola kocke bujona za dodatni ukus, kao i struk celera i pola glavice luka. Kada provri, smanjite vatru i ostavite da se krčka pod poklopcem 20 minuta. Začinite bujon sa malo soli i maslinovog ulja.

2. Za to vreme iseckajte na sitno drugu polovinu luka i zelenu papriku i zapržite ih u malo maslinovog ulja na nekoliko minuta s prstohvatom soli.

3. Isecite sipu na parčiće (ako je do 300 g, mala sipa nema potrebe da se ljušti, ljušte se samo velike sipe, koje imaju tvrdi omotač) i beli luk narendajte. Stavite ih u luk i papriku u kuvajte još oko 5-7 minuta, da ispari voda, koju će pustiti sipa.

4. Dodajte paradajz pire i začine i kada vidite da će da promeni boju i postane gust, sipajte proceđeni bujon.

5. Čim počne da vri, stavite oljuštene škampe i kuvajte dok ne bude gotov pirinač, oko 15 minuta u zavisnosti da li volite da bude mekši ili tvrđi.

Nije neophodno da čekate da pirinač upije svu tačnost, jer se to jelo servira tečnije i konzumira se kašikom. (Ako je potrebno dodajte još malo vode.) Servira se odmah, jer ako se ostavi izvesno vreme, pirinač može da upije tečnost i da nabubri.

Mnogo volim jela s plodovima mora i zato uz rizik da budem dosadna, ponovo delim ovaj moj omiljeni morski recept. Nadam se da vam se sviđa i da ćete ga probati!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: