Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa miksom pečuraka i guščijom džigericom

Rižoto sa miksom pečuraka i guščijom džigericom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Rižoto sa miksom pečuraka i guščijom džigericom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 3
02/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
3
"Jedan neodoljiv predlog za poznavaoce dobre kuhinje -rižoto sa guščijom džigericom"

Potrebni sastojci

  • guščija džigerica - 150 g, sveža
  • pečurke - 200 g, miks (sveže ili marinirane)
  • pirinač - 1 šolja (za rižoto ili normalan)
  • bujon - 1 kockica, od mesa ili povrća
  • voda - oko 1 l
  • luk - 1/2 glavice
  • mladi beli luk - 5 strukova
  • šargarepa - 1 komad
  • belo vino - 1 šolja
  • so
  • biber
  • majčina dušica
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • balsamiko redukcija - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Propržite sitno iseckan luk, mladi beli luk i šargarepu u maslinovom ulju. Kad bude skoro gotov dodajte pečurke i prstohvat soli. Kuvajte još 3-4 minuta, a za to vreme ugrejte vodu sa kockicom bujona.

2. Sipajte vino u povrće i sačekajte da se redukuje potpuno, nakon toga sipajte čašu pirinča, nemojte ga mnogo prati pre toga, da bi se sačuvao skrob i da bi postao kremast, što je važno za jedan rižoto. Pržite oko 1-2 minuta, mešajte da se ne zalepi za dno.

3. Sada dolazi važan detalj kod rižota - počnite da sipate topao bujon u delovima (baz iz tri puta), dok se jedan deo ne upije, nemojte sipati sledeći i neprestano mešajte. To se radi da bi se odvojio skrob i kao što smo rekli da bi pirinač bio kremast.

4. Prestanite sa sipanjem bujona kada procenite da je gotov, čak i ako ostane bujona, nema veze, nije porebno da sipate celu količinu. Pitanje je ukusa da li volite tvrđi ili kuvaniji. Preporučuje se da zrna ostanu cela i tvrđa. Dobro je da ovaj proces, tj kuvanje pirinča ne prelazi 17 minuta.

5. Stavite začine i so ako je potrebno. Poklopite gotov rižoto i stavite tiganj bez masti na jaku vatru.

Kad se dovoljn ugreje pecite guščiju džigericu, isečenu na tri dela od po približno 1 cm, nekoliko sekundi-minuta sa svake stane.

6. Sipajte u pirinač malo masti koja se odvojila od džigerice i promešajte. Odozgo stavite samu džigericu.

7. Svaku porciju servirajte sa komadićima džigerice i po želji - balsamiko redukcijom za ukras i jačinu ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: