Mlečna supa sa lopticama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Mlečna supa sa lopticama
Fotografije: Iliana Dimova
5 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Klasika je klasika, ali nama se više sviđa ova varijanta - mlečna supa sa lopticama"

Potrebni sastojci

  • Za loptice
  • mleveno meso - 400 g
  • peršun - 1 kašika, suvi
  • kumin - 1 kašičica, izvršita
  • biber - po ukusu
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • hleb - 1 kriška
  • sveže mleko - oko 200 ml, za natapanje hleba
  • Za supu
  • luk - 1 srednja glavica
  • celer - 2 struka
  • šargarepa - 2 komada
  • paradajz - 1 - 2 kašike, narendan ili pire
  • ulje - 70 ml
  • kiselo mleko - 250 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • so - po ukusu
  • peršun - 1 kašika, sušeni
  • rezanca - 3 - 4 šake ili pirinač
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite mleveno meso, natapajući hleb u svežem mleku dok se ne napoji dobro.

Istisnite ga, stavite u mleveno meso zajedno sa svim začinima i dobro zamesite. Ostavite u frižideru.

Luk, jedan struk celera i jednu šargarepu sameljitte u kašu u blenderu. Stavite ih da se zaprže na tihoj vatri, a za to vreme isecite na sitne kocke drugu šargarepu i celer. Dodajte i njih zajedno s paradajzom i propržite 2-3 minuta pojačavajući malo vatru i stavljajući so po ukusu.

Nalijte 1-2 litara vode i ostavite da provri i da se malo krčka, dok za to vreme oblikujete male lopte od melvenog mesa i spuštate ih u supu. Kuvajte oko 30 minuta ili dok se nivo tečnosti na smanji na pola. Ako ćete da dodajete pirinač stavite ga u petnaestom minutu kuvanja, u slučaju da dodajete rezanca stavite ih na kraju - u dvadeset i petom minutu.

Umutite dve vrste mleka sa malo soli i soka od limuna, nalijte i još vode da razredite ili do gustine po vašoj želji i sipajte mlečnu zapršku u supu, nakon toga sklonite s vatre da ne provri i da se mleko ne preseče.

Na kraju začinite sušenim peršunom ili drugim začinom po vašem ukusu. Ja ne koristim mnogo za ovo jelo, jer nema potrebe, bude veoma aromatično i bez dodatnih aroma, koje bi ga samo previše opteretile.

Servirajte vuću supu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti