Način pripreme
Korak 1: Sveže mleko ugrejte, toliko da možete slobobodno da stavite prst u njega. U porcelansku posudu sipajte oko jednu šolju, dodajte 2 kašike šećera i kockicu kvasca. Mešajte dok se šećer ne rastopi i pospite brašnom, ponovo promešajte i pospite odozgo, ostavite tako da se aktivira, pokrijte tanjirom i ostavite dok se posuda ne popuni.
Korak 2: U dubokoj posudi razbijte jaja, odvojite jedno žumance za premazivanje u široku čašu. U jaja dodajte kiselo mleko, preostalih 6-7 kašika šećera i lepo promešajte, sipajte i preostalo sveže mleko sa uljem. Nemojte zaboraviti vanilu i tečni zaslađivač.
Korak 3: Prosejte oko kiligram brašna u duboku posudu, ako je potebno dodajte ostali. Sipajte i so, napravite udubljenje i sipajte mlečnu smesu sa jajima, nakon toga dodajte kvasac. Mešajte velikom kašikom, sipajte rakiju i dodajte od brašna. Pospite brašnom radnu površini i prebacite testo, počnite da mesite. Treba da mesite dok ne počnu da se stvaraju mehurići. Dodajte od brašna dok ne dobijete glatko elastično testo.
Korak 4: Namažite posudu uljem i stavite testo, njega takođe namažite uljem. Pokrijte folijom ili stavite u najlon kesu, ostavite na toplom na nadođe i da se udvostruči. Slatka testa teže nadolaze, zato je potrebno strpljenje.
Korak 5: Podelite testo na pet jednakih delova, moji su po 370 g sva
ki. Pereostalo testo ostavite za oblikovanje na kraju. Svaki deo testa, jedan po jedan razvucite na okrugle kore iste veličine Namažite prvu koru rastopljenim maslacem, stavite drugu odozgo, namažite i nju i tako dok ne stavite petu koja se ne maže.
Korak 6: Počnite sečenje, potreban vam je oštar nož, potopite ga u brašno da se ne lepi zbog maslaca između kora. Stavite čašu u sredinu da bi vam bilo lakše da sečete kore na 12 delova, centar ostavite ceo. Gotove kore, isečene na 12 delova lagano povucite naped, dase ne zalepe i svako parče uvijte na jednu stranu, tako uradite sa svim, u jednom pravu su sve. Možete ih i tako ostaviti i da uvijte svako parče odozgo prstima.
Korak 7: Preostalo testo razvucite na veliku koru, ne treba da bude ravna, neo da bude ravan pravougaonik, iseciteivice. Namažite maslacem i uvijte u rolat, rolat isecite na male rolate. Njih stavite po ivicama pleha između listova pogače. Po želji oblikujte i centar, ja sam stavila nekoliko rolata u sredinu i napravila sam cvet.
Korak 8: Gotovu pogaču pokrijte najlonom kojim ste je uvijali i ostavite da se udvostruči. Obavezno treba da bude na toplom zato što teže nadolazi. Probajte prstom i ako je mekano i vazdušasto, znači da je gotova za pečenje.
Korak 9: Namažite pogaču umućenim žumancem sa malo mleka i pospite šećerom i susamom. Rerna treb
a da bud ugrejana na 160 stepeni i tek onda možete staviti pogaču da se peče. Rešetka treba da bude na donjem delu, a pecite na gornjem i donjem grejaču bez ventilatora. Pecite oko 40 minuta, a kad je izvadite, stavite jena rešetku da se ohladi. Po želji možete namazati medom gde nema šećera.
Ova slatka i aromatična pogača je odgovarajuća za 40 dana od rođenja deteta.