Način pripreme
Rastvorite kvasac i med u malo toplog mleka. Zajedno sa ostalim proizvodima umesite elastično testo. Ostavite ga da se malo odmori. Podelite testo na dva dela.
Od jednog dela napravite 12 loptica i poređajte ih u nauljenu tepsiju.
Drugi deo podelite na 5 delova. Stavite jedan u sredinu tepsije. Razvaljajte tri dela i stavite jedan na drugi, podmazujući uljem između njih (bez poslednjeg).
Isecite ih na 12 malih trouglova. Napravite prorez u svakom i provucite kroz njega vrh trougla.
Sve latice rasporedite između loptica testa. Poslednji manji deo (peti), razvaljajte, podmažite uljem i uvijte u rolat. Isecite na male komade, malo ih uštipnite sa jedne strane i poređajte ih oko loptice u sredini.
Ostavite pogaču da naraste, premažite jajetom razmućenim sa malo mleka i ulja. Isecite male cvetove od slanog testa i poređajte ih na kuglice testa.
Pecite na 200 stepeni 40 minuta. Izvadite i premažite pogaču maslacem.
Prethodno napravite figuricu od šećernog testa (fondana) i nakon što se pogača potpuno ohladi, stavite je na nju (pričvrstite ražnjićem).
Pogača za rođenje deteta sa medom je spremna.