Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Slatka milibrot pogača za rođenje bebe

Slatka milibrot pogača za rođenje bebe

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k241
Slatka milibrot pogača za rođenje bebe
Fotografije: Vanya Georgieva
3 / 4
11/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
15
"Kada porodica poveća sa još jednim članom, častite slatkom pogačom za njegovo zdravlje"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 550 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 3 komada (jedno žumance za premazivanje)
  • kvasac - 1 kockica (42 g)
  • ulje - 6 supenih kašika
  • šećer - 8 supenih kašika
  • zaslađivač - 1 supena kašika, tečan
  • aroma za milibrot (uskršnji kolač) - 1 ampula, tečna
  • vanila - 1 kesica
  • rakija - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika (ravna)
  • brašno - oko 1300 g (+100 g za mešnju)
  • maslac - 100 g, za premazivanje kora
  • susam - i šećer za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Korak 1: Sveže mleko ugrejte, toliko da možete slobobodno da stavite prst u njega. U porcelansku posudu sipajte oko jednu šolju, dodajte 2 kašike šećera i kockicu kvasca. Mešajte dok se šećer ne rastopi i pospite brašnom, ponovo promešajte i pospite odozgo, ostavite tako da se aktivira, pokrijte tanjirom i ostavite dok se posuda ne popuni.

Korak 2: U dubokoj posudi razbijte jaja, odvojite jedno žumance za premazivanje u široku čašu. U jaja dodajte kiselo mleko, preostalih 6-7 kašika šećera i lepo promešajte, sipajte i preostalo sveže mleko sa uljem. Nemojte zaboraviti vanilu i tečni zaslađivač.

Korak 3: Prosejte oko kiligram brašna u duboku posudu, ako je potebno dodajte ostali. Sipajte i so, napravite udubljenje i sipajte mlečnu smesu sa jajima, nakon toga dodajte kvasac. Mešajte velikom kašikom, sipajte rakiju i dodajte od brašna. Pospite brašnom radnu površini i prebacite testo, počnite da mesite. Treba da mesite dok ne počnu da se stvaraju mehurići. Dodajte od brašna dok ne dobijete glatko elastično testo.

Korak 4: Namažite posudu uljem i stavite testo, njega takođe namažite uljem. Pokrijte folijom ili stavite u najlon kesu, ostavite na toplom na nadođe i da se udvostruči. Slatka testa teže nadolaze, zato je potrebno strpljenje.

Korak 5: Podelite testo na pet jednakih delova, moji su po 370 g sva

ki. Pereostalo testo ostavite za oblikovanje na kraju. Svaki deo testa, jedan po jedan razvucite na okrugle kore iste veličine Namažite prvu koru rastopljenim maslacem, stavite drugu odozgo, namažite i nju i tako dok ne stavite petu koja se ne maže.

Korak 6: Počnite sečenje, potreban vam je oštar nož, potopite ga u brašno da se ne lepi zbog maslaca između kora. Stavite čašu u sredinu da bi vam bilo lakše da sečete kore na 12 delova, centar ostavite ceo. Gotove kore, isečene na 12 delova lagano povucite naped, dase ne zalepe i svako parče uvijte na jednu stranu, tako uradite sa svim, u jednom pravu su sve. Možete ih i tako ostaviti i da uvijte svako parče odozgo prstima.

Korak 7: Preostalo testo razvucite na veliku koru, ne treba da bude ravna, neo da bude ravan pravougaonik, iseciteivice. Namažite maslacem i uvijte u rolat, rolat isecite na male rolate. Njih stavite po ivicama pleha između listova pogače. Po želji oblikujte i centar, ja sam stavila nekoliko rolata u sredinu i napravila sam cvet.

Korak 8: Gotovu pogaču pokrijte najlonom kojim ste je uvijali i ostavite da se udvostruči. Obavezno treba da bude na toplom zato što teže nadolazi. Probajte prstom i ako je mekano i vazdušasto, znači da je gotova za pečenje.

Korak 9: Namažite pogaču umućenim žumancem sa malo mleka i pospite šećerom i susamom. Rerna treb

a da bud ugrejana na 160 stepeni i tek onda možete staviti pogaču da se peče. Rešetka treba da bude na donjem delu, a pecite na gornjem i donjem grejaču bez ventilatora. Pecite oko 40 minuta, a kad je izvadite, stavite jena rešetku da se ohladi. Po želji možete namazati medom gde nema šećera.

Ova slatka i aromatična pogača je odgovarajuća za 40 dana od rođenja deteta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: