Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Sirup od bagrema, jagoda i matičnjaka

Sirup od bagrema, jagoda i matičnjaka

Galya VasilevaGalya Vasileva
Početnik
16265
Sirup od bagrema, jagoda i matičnjaka
Fotografije: Galya Vasileva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
"Zdravlje i ukusno uživanje iz prirode - da li ste već napravili ovaj sirup od bagrema, jagoda i matičnjaka"

Potrebni sastojci

  • cvetovi bagrema - 25 komada
  • šećer - 2, 3 kg
  • voda - 3 litra
  • matičnjak - 8 - 10 listova
  • jagode - 1 kg
  • limuntus - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Cvetove od bagrema stavljamo u posudu i prelivamo ih sa 2 litra vode. Dodajemo dva kilograma šećera, limuntus i matičnjak. Tako odstoji 24 sata, mešajući dok se šećer ne rastopi.

Jagode isečemo na parčiće. Stavljamo u šerpu i dodajemo litar vode i 300 grama šećera. Stavljamo na umerenu vatru, dok se ne rastopi šećer i nakon toga vri 10 minuta.

Procedimo dva soka kroz gazu i pomešamo.

Nalivamo ohlađenu tečnost u staklene boce i čuvamo na tamnom i hladnom mestu.

Konzumiramo razređeno s vodom i ohlađeno sa ledom. Može da se doda kriška limuna.

Tokom zimskih meseci sirup je pogodan kao imunostimulans kod gripa i prehlada.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: