Način pripreme
Pripremamo u ekspres loncu.
Boraniju operite tekućom vodom. Ako je mnogo duga, možete iseći po sredini.
Sitno iseckajte glavice luka. Šargarepu očistite i isecite na kockice/krugove. Celer očistite i isecite na kockice. Beli luk, ako su čenovi veliki, isecite na komade.
Ugrejte maslinovo ulje u loncu. Sipajte iseckan luk, šargepu i celer. Posolite. Dinsrajte u maslinovom ulju dok ne omekša.
Dodajte boraniju, dodajte alevu papriku i zrna bibra. Promešajte i prelijte rendanim paradajzom i ponovo promešajte.
Sipajte vodu samo do boranije i poklopite lonac. Ringlu smanjite do 6 stepena od mogućih 9 i kad počne da se diže para, merite vreme kuvanja, oko 25-30 minuta.
Kad para padne, otvorite lonac i dodajte kašiku maslaca. Nemojte mešati kašikom, nego protresite lonac, da se svuda rasporedi.
Iseckajte peršun i mirođiju i pospite odozgo.
Po izboru možete servirati sa kuglom gustog kiselog mleka.