Način pripreme
Tikvice se dobro očiste, operu se i osuše. Seku se na pola po dužini i izdube se kašikom.
Hlebne mrvice se stavljaju u duboku posudu, dodaje se kašičica soli, majčina dušica, beli luk, isečen na sitno. parmezan i pola kačkavalja, maslinovo ulje i narendana kora limuna. Promeša se dobro, pri čemu se dobijaju blago mokre mrvice.
Uzoma se tikvica i u izdubljeni deo se stavlja smesa, i blago se pritisne. Napunjene tikvice se poređaju u posudu za pečenje preko papira za pečenje i namaste se masnilnovim uljem, tako što se preliva u tankom mlazu.
Stavljaju se u zagrejanu rernu i peče se na 200 stepeni 30-40 minuta dok tikvice ne omekšaju.
Posipaju se preostalim kačkavaljem i ostavljaju se u rernu još 5-10 minuta dok ne dobiju zlatastu preplanulost.