Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Babine piroške sa sirom

Babine piroške sa sirom

ažurirano:
K KK K
Kuvar
3911167
Babine piroške sa sirom
Fotografije: Mimi Peneva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Babe znaju kako da razmaze unuke - još od jutra ih pozivaju na babine piroške sa sirom."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 1 kg
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 400 g
  • so - 1 kašika
  • ulje - 4 kašike
  • Za nadev
  • sir - koliko upije
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se stavlja u duboku posudu. Pravi se udubljenje i u njega se sipaju jaja, kiselo mleko, u koje je stavljena i razmućena soda, ulje i so.

Sve se muti, kad se sipa i polovina šolje vode. Dobro se zamesi u meko testo.

Posipa se brašnom i stavlja se u staklenu posudu na oko pola sata, uvijeno kesom, na toplo.

Za to vreme se namrvi sir i sprema se dubok tiganj za prženje. Kada prođe pola sata, testo se vadi iz posude, deli se na 4 dela i razvija se oklagijom. U jedan kraj se stavlja sir i zavija se.

Kad se zavije, seče se na oko 15-20 centimetara i krajevi se dobro zatvaraju, da ne izađe sir. Ređaju se u nabrašnjenu posudu za pečenje, da se ne zalepe.

Tako se uvijaju i preostale 3 loptice.

Nakon toga piroške se prže u dobro zagrejanom ulju. Mogu da se serviraju sa sosom po želji.

Bakine piroške sa sirom su gotove.

Pogledajte takođe kako da napravite klasične piroške ili vazdušaste ruske piroške.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Veca
Veca
Vraćaju nas u detinjstvo!
02.07.2021 20:44