Način pripreme
Brašno se stavlja u duboku posudu. Pravi se udubljenje i u njega se sipaju jaja, kiselo mleko, u koje je stavljena i razmućena soda, ulje i so. Sve se muti, kad se sipa i polovina šolje vode. Dobro se zamesi u meko testo.
Posipa se brašnom i stavlja se u staklenu posudu na oko pola sata, uvijeno kesom, na toplo.
Za to vreme se namrvi sir i sprema se dubok tiganj za prženje. Kada prođe pola sata, testo se vadi iz posude, deli se na 4 dela i razvija se oklagijom. U jedan kraj se stavlja sir i zavija se.
Kad se zavije, seče se na oko 15-20 centimetara i krajevi se dobro zatvaraju, da ne izađe sir. Ređaju se u nabrašnjenu posudu za pečenje, da se ne zalepe.
Tako se uvijaju i preostale 3 loptice. Nakon toga se prže u dobro zagrejanom ulju. Mogu da se serviraju sa sosom po želji.
Komentari