Način pripreme
Operite tikvice, podelite ih na dva dela po sredini i isecite na trakice (debljine oko 1 cm). Posolite ih. U posudu stavite 1 1/2 šolju brašna, stavite štapće i dobro promešajte da se uvaljaju u brašno.
Ostavite ih pet minuta da odstoje. Za to vreme pomešajte skrob sa onoliko vode koliko je potrebno da dobijete kašu. Ugrejte tiganj sa dovoljno masti.
Uzmite od štapića i potapajte ih u tečnost sa skrobom. Stavite mast i pržite dok ne porumene.
Izvadite na tanjir, na kuhinjsku ubrus da se ocedi mast. Kad se isprži druga porcija, prebacijte oceđene na drugi tanjir. Servirajte sa sosom.
Pomešajte mleko, majonez i senf. Dobro promešajte. Začinite solju i mirođijom po ukusu, dodajte iseckan beli luk. Dobro je da sos pripremite pre tikvica, da bi se ohladile u frižideru.
Ne ostaje vam drugu nego da umačete hrskavi štapić u sos, u društvu hladnog piva. A najlepše je to što, kada se prže naovaj našin mast ostaje potpuno čista, ne osvaja se brašno i ne zagori.