Čišćenje rerne je uvek bio veoma naporan posao. Međutim, imate jednostavne načine za čišćenje rerne, pomoću kojih se može brzo i bez mnogo truda učiniti da rerna ponovo sija.
U sledećim redovima ćete saznati kako se to može uraditi. Generalno, od svih prostorija u kući, kuhinja je najposećenije mesto i zato je treba redovno čistiti.
Pre svega, rernu treba očistiti da se ne bi stvarali slojevi prljavštine i da se lakše čisti, a evo kako se to radi:
1. Čišćenje rerne sodom bikarbonom
Očistite rernu najefikasnije sodom bikarbonom. Rernu prvo treba malo zagrejati, a zatim ostaviti da se malo prohladi kako bi bila topla, ali ne vrela. Umešajte malu čašu sode bikarbone i vode da dobijete rastvor koji bi trebalo da izgleda kao pasta. Ova pasta se zatim stavlja u tankom sloju, pažljivo svuda u rerni. Međutim, morate paziti da ne oštetite bilo koji važan deo pećnice. Dok se još nanosi, prska se sirćetom. Ostavlja se da deluje kratko i uz pomoć vlažne krpe savršeno se obriše. Kada uklonite svu sodu iz rerne, ona će zasijati od čistoće;
2. Čišćenje rerne praškom za pecivo sa limuntusom i sodom bikarbonom
Mešavina navedenih sastojaka se stavlja u prskalicu, u kojoj se nalazi i voda, i njome se prska unutrašnji deo rerne. Zatim sačekajte oko 15 minuta i obrišite mokrom krpom;
3. Čišćenje rerne vodom
U rernu stavite veliku posudu sa vodom koja može da izdrži visoke temperature, a važno je da bude na najnižem nivou rerne. Zatim uključite rernu na najvišu dostupnu temperaturu kako bi voda mogla da se zagreje što više za 30 minuta. Rerna zatim isključite i ostavite da se ohladi, ali bez otvaranja vrata. Zatim uzmite vlažnu krpu ili ubrus i obrišite rernu. U vodu možete staviti i nekoliko kašika sode bikarbone;
4. Čišćenje rerne razređivačem boje
Stavite deo rastvora na vlažnu krpu ili sunđer. Zatim se vrlo pažljivo kružnim pokretima stavlja na kontaminirana područja. Ostavite da odstoji i očistite.
Komentari