Hipoalergena ishrana je efikasno smanjivanje alergijskog opterećenja organizma. Najprostije rečeno, telo "odbacuje" određene materije koje se nalaze u hrani, lekovima, životinjskim dlakama, čak i prašinu koja se nagomilava u kući.
Njegova suština sastoji se u potpunom isključivanju visoko alergenih proizvoda. Dijeta se bira pojedinačno, s obzirom na to da su uzroci oboljenja veoma raznovrsni. Gotovo svaka hipoalergena dijeta uključuje smanjivanje količine soli. Na dan sa ovom ishranom možete da konzumirate ne više od 7 g.
Prvo treba da se izbace svi proizvodi koji su po svojoj suštini jaki alergeni, a nakon toga pogledajte na šta dete reaguje i na šta ne od običnih proizvoda.
ograničite se, pokušajte da počnete sa kašom od heljde, kuvanom teletinom. Supu sa mesom kuvajte samo u vodi. Bez citrusa, mlečnih proizvoda, orašastih plodova.
Nisu dozvoljeni sledeći sastojci: jaja, alkohol, pileće meso, kravlje mleko, riba, rakovi, citrusno voće, jagode, ananas, nar, kafa, orašasti plodovi, med, pečurke, senf, paradajz, celer, pšenica, raž.
Jaja su najopasnija, zato što su deo mnogih jela. Ona se dodaju prilikom proizvodnje pekarskih proizvoda, makarona ili prilikom kuvanja.
Deo hipoalergene dijete kod dece obavezno mora da se sastoji od životinjskih proizvoda.
Dijeta treba da bude razrađena od strane lekara, kombinujući preporuke za isjranu sa pravilnim lečenjem alergija. U protivnom slučaju postoje rizici da se ne dobije dovoljno korisnim hranljivih materija iz hrane koju jedete.
Nakon obroka treba da posmatrate reakciju organizma. Ako sve dobro ide, nastavite da dodajte sve više i više novih sastojaka.
Brze pogače od heljde
brašno od heljde - 200 g
so - 1/4 kašičice
voda - 8 supenih kašika
susamovo ulje - 2-3 supene kašika
Pomešajte heljdino brašno sa solju i vodom. Ostavite na 10 minuta. Namažite uljem i zagrejte tiganj sa debelim dnom, dodajte susamovo ulje. Ponovo umesite testo i stavite 2-3 supene kašike testa za vruć tiganj i oblikujte ovalnu pogaču. Pržite dok ne postane zlatkasto-smeđe sa jedne strane, nakon toga okrenite i ispržite sa druge strane.
Salata sa šargarepama i jabukama
Šargarepe - 150 g
Jabuke - 100 g
Suncokretovo ulje - 1 supena kašika
Začini - po ukusu
Izrendajte šargarepe na sitno rende, izrendajte jabuke na krupno rende, dodajte maslac i šećer.
Komentari