Bonapeti.rs»Saveti»Koja je razlika između govedine i teletine?

Koja je razlika između govedine i teletine?

Koja je razlika između govedine i teletine?

U većini slučajeva ljudi kod nas kada čaju za goveđe meso povezuju ga sa nečim "starim" ili "žilavim", a drugi ne prave razliku između teletine i govedine.

Raspoznavanje obe vrste mesa je mnogo važno kako za kvalitet jela sa mesom koje kuvamo, tako i sa finansijske tačke gledišta.

A evo i koje su razlike između obe vrste mesa:

1. Teleće meso

Teleće meso se obija od mladih krava koje imaju izneđu 6-7 meseci. Kod nas je poznatije pod nazivom mlečna teletina. Što je krava mlađa, to je meso svetlije meso tako što to ne zavisi od njenog pola ili njene prirode.

Postoje tri vrste teletine:

- meso mladih teladi koji imaju nekoliko dana nakon što su rođeni, obično 5 dana;

- meso teladi najčešće starosti od 18. do 20. nedelje koja je hranljena pre svega mlekom;

- meso teladi koja su osim mlekom hranjena senom i tvrđom hranom.

Po ukusu teleće meso je lagano, ima veoma finu strukturu i u sebi sadrži više vode od govedine. ovo meso je jedno od najpreferiranijeg kod sportista i ljubitelja fitnesa. To je zbog činjenice da u ovoj vrsti mesa ima veoma malo masnoće, takođe i zbog visokog sadržaja vitamina B12;

2. Goveđe meso

Goveđe meso je od glavnih vrsta mesa koje se koristi u amričkog kuhinji, a takođe je jedno od glavnih vrsta mesa u Evropi.

Sama reč "beef" je kulinarski pojam za meso od govedine koja je starosti od 18 do 24 meseci. U Bugarskoj se razgraničavaju dve vrste životinja prema njihovoj starosti - mlada i stara goveda.

- Staro goveđe meso se dobija od životinja koje su imaju više od 2 godine. Ova vrsta mesa se najčešće koristi u mesnoprerađivačkoj industriji tako što se od nje prave kobasice i nije etički i ispravno da se prodaje za kuvanje;

- Mlado goveđe meso se dobija od rasa koje daju meso, koje imaju 18 meseci kada počinju da se razvijaju njihovi kvaliteti ukusa. Ovo meso je treće najrasprostrsanjenije i konzumirano meso u svetu i može da se pripremi na razne načine. Za razliku od telećeg mesa, goveđe ima gušći i zasitan ukus. U većini slučajeva goveđe meso prolazi proces sazrevanja kako bi moglo da dobije njegovu karakterističnu krhkost i ukus.

A evo i jedne gomile ukusnih predloga, ukoliko imate pod rukom odgovarajuću teletinu ili govedinu;

- kuvana teletina;

- janija sa teletinom;

- goveđi stek;

- teleće škembe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni