Bonapeti.rs»Saveti»O krompiru kod dijabetesa

O krompiru kod dijabetesa

O krompiru kod dijabetesa

Kao što znamo, osoba koja ima dijabetesa treba da izbegava da konzumira određenu hranu. Međutim, spada li krompir u tu hranu - na ovo pitanje ćemo odgovoriti u sledećim redovima.

Ako ste od ljudi koji imaju dijabetes tipa 2, važno je da smanjite ili uopšte da ne konzumirate krompir. Evo šta je važno da znate o

Krompir kod dijabetesa

O ugljenim hidratima, šećeru u krvi i dijabetesu: Kao što svi znate, krompir je jedna od namirnica koje se najviše konzumiraju u svetu. On u sebi sadrže mnogo ugljenih hidrata /od 15 do 40 g na 100 g proizvoda, što zavisi od njihovog načina kuvanja/. Kada jedete krompir, ugljeni hidrati koji se nalaze u njemu bivaju usvojeni i razgrađeni, oni organizmu daju glukozu koja sa svoje strane prelazi u napu krv i povećava nivo šećera i šećera u krvi.

A kada se to desi, naš pankreas ispušta hormon koji se zove insulin, koji tera naše ćelije da uzimaju deo tog šećera kako bi nabavile energiju ili da je čuvaju kao glikogen ili masnoću. Kod ljudi koji pate od dijabetesa to je process koji se ne preporučuje i ne radi dobro.

Kada se nedavno otkrije dijabetes, pankreas luči veliku količinu insulina, ali ćelije "ne čuju" za potrebe insulina, tako da šećer ostaje u krvi. Kod produženog dijabetesa, pankreas je izgubio svoju sposobnost da odvaja insulin i zbog toga ljudi koji pate od dijabetesa treba da dobiju injekcije sa insulinom. Iz ovoga treba da zaključimo da konzumiranje hrane u kojom ima velika količina ugljenih hidrata može da donese ozbiljne probleme dijabetičarima.

O krompiru i dijabetesu

U jednom američkom poručavanju, urađenom 2015. godine se govori da ljudi koji su učestvovali u njemu i koji su jeli najveću količinu krompira u raznoraznom obliku /krompir pire, prženi krompir, kuvani i dr./ izloženu su većem riziku od dijabetesa tipa 2. A oni koji su konzumirali 2 ili 4 porcije maksimum nedeljno, povećavaju rizik od dijabetesa za 7%, za razliku od onih koji jedu manje od jedanput nedeljno.

U drugom istraživanju na univerzitetu u Harvardu u kom je učestvovalo 120 000 muškaraca i žena do 20 godina, ustanovljeno je sledeće:

Učesnici koji su povećali konzumaciju prženog, pečenog ili kuvanog krompira postaju teži za 600 g do 1.5 kg na svake 4 godine. A oni koji su ograničili krompir u svakom obliku, smanjili su svoju težinu.

Isto se odnosi i na one koji su jeli više povrća /bez krompira/. Postoje i tvrdnje koje govore da krompir kod dijabetesa može da bude konzumiran, ali njegova količina treba da se planira.

Međutim, kao što smo rekli, oni koji pate od dijabetesa tipa 2 treba da budu pažljiviji, zato što u krompiru, osim ugljenih hidrata ima i skroba, a on je kontraindikovan kod dijabetesa. Najvažnije je da se konsultujete sa endokrinologom koji će vam odrediti najpogodniju za vas dijetu kod dijabetesa.

Pogeldajte sve naše recepte za dijabetičare.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji