Bonapeti.rs»Saveti»Razlika između želatina i kolagena

Razlika između želatina i kolagena

Razlika između želatina i kolagena

Ako se pitate koja je razlika između kolagena i želatina, onda su sledeći redovi za vas. Detaljno ćemo objasniti sličnosti i razlike između kolagena i želatina.

Želatin

Želatin se dobija iz kostiju i u principu predstavlja komadiće kolagena. Želatin se najčešće koristi u kulinarstvu i industriji. U pravljenju lekova, želatin se koristi kao sredstvo koje pomaže. On služi za pravljenje omotača tableta, a to što ima sposobnost da želira, čini ga savršenim i koristi se za pravljenje svećica. Međutim, želatin ne može da bude korišćen kao lek. To je osnovni razlog velike razlike u ceni kolagena i želatina.

Kolagen

Kolagen ili tačnije rečeno hidrolizat kolagena ima mnogo dokazanih koristi, takođe pomaže našim kostima, zglobovima i koži. Od pamtiveka ljudi su znali da je kolagen izuzetno koristan za naše zdravlje. On isto kao i želatin predstavlja komade kolagena koji mnogo brže i lako apsorbuje naš organizam.

Kolagen se izvlači iz kolagena tipa 1 - to je kolagen koji se nalazi u našoj koži i kostima. Ova vrsta kolagena se sastavljena od 95 % belančevina. U njemu je sadržano 18 aminokiselina, od kojih je 9 esencijalnih. U njemu su sadržane aminokiseline glicin, prolin i hidroksiprolin.

Što se tiče zglobova i habanja tetiva, one dovode do mnogih promena. Najviše su pogođeni koleno, zglob kuka i diskovi između pršljenova.

- I kolagen i želatin su dva proteina od izuzetne važnosti, zato što odgovaraju dobrom zdravstvenom stanju naših kostiju, koži, zglobovima i crevima. Kolagen u organizmu se proizvodi na prirodan način dok ne napunimo 25 godina. Međutim, nakon toga treba da se uzima ili kao dodatak ishrani ili sa hranom;

- Iz oba proteina želatina i kolagena, kolagen je najrasprostranjeniji u našem organizmu. On se pre svega nalazi u vezivnom tkivu kao što su koža, kosti, zubi i zglobovi. Njegova uloga je da održava strukturu, jačinu i stabilnost tela;

- Želatin, sa svoje strane, je protein, ne smo delimično. Dobija se putem razgrađivanja delova kolagena kada se kuvaju ili se kuva koža životinja, hrskavice i kosti;

U zaključku ćemo reći da i kolagen i želatin imaju jedne, te iste karakteristike i koristi za naše zdravlje, ali se dosta razlikuju po njihovom načinu primene. Ne postoji način da zamenimo želatin kolagenom, posebno u kuvanju i pravljenju želiranih deserata, želiranih torti, želiranih kremova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni