Ne postoji tačan i propisan način za sečenje pečuraka. Način na koji ćete ih seći zavisi u potpunosti od načina na koji ih pripremate. Ako ćete da pravite čorbe od pečuraka, salate od pečuraka, sosove od pečuraka ili grickalice – pečurke treba iseći na kockice.
- Za jela od pečuraka koja zahtevaju dugu termičku obradu, pečurke se iseku na veće komade da ne postanu kaša;
- Da bi vaše jelo od pečuraka bilo uspešno pripremljeno, važno je da se one pravilno iseku. Pečurke treba seći nožem srednje veličine koji je dobro naoštren.
1. Kocke. Sečenje pečuraka na kocke nije teško, sve dok znate princip sečenja. Prvo što treba da uradite je da uklonite poklopac pečurke sa stabla. Zatim se svaki deo pečurke iseče na veličinu koju želite. Kada pravite paštete od pečuraka, soseve i jela sa drugim povrćem, u koje spadaju i pečurke, preporučuje se sečenje na kockice;
2. Trake. Pre nego što isečete pečurke na trakice, kao i kod kockica, potrebno je da odvojite kapicu i stablo. Pečurke se zatim seku po dužini, a zatim na trake. Ovaj način sečenja pečuraka je pogodan za salate od pečuraka;
3. Kriške. Da biste isekli pečurke na jednake kriške, prvo ih morate iseći na 2 jednaka dela. Zatim ih isecite na kriške i prstima možete označiti debljinu kriške. Ako isečete pečurke sa manje pokreta, to će biti ravnomernije kriške. Pravac rezanja mora biti od vrha do dna;
4. Tanke kriške. Da bi pečurke bile isečene na tanke kriške, daska na kojoj sečete mora biti stabilna. Isecite pečurke na dve jednake polovine. Zatim jednom rukom uzmite jednu polovinu i stavite prste na nju tako da vrh noža leži na njima. Ovo će sprečiti posekotine. Zatim isecite pečurke po dužini na kriške;
Kako ukloniti stablo bez oštećenja celine pečurake?
Ako želite da pravite punjene pečurke, važno je da uklonite stablo, a da se pečurke ne oštete. Prvo oljuštite pečurke. Zatim vrhom oštrog noža odsecite bazu drške, koja se nalazi u kapici. Da biste što bolje isekli dršku, koristite mali, oštar nož.
Komentari